Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Забавянето на икономиката създава риск за строителството на небостъргачи в Китай

Незавършените супер високи сгради са обичаен признак за икономическа рецесия

Забавянето на икономиката създава риск за строителството на небостъргачи в Китай

Снимка: Архив Ройтерс

Филиал на най-голямата строителна компания в Китай спря работа по един от най-високите небостъргачи в страната, след като тя стана поредната, обявила спиране на плащанията, съобщава Financial Times.

Спирането на плащанията показва нарастващите предизвикателства, пред които са изправени строителните компании в Китай в момент, когато забавянето на икономиката ограничава кредитирането и подлага под напрежение някогашния бум на строителството на мега кули.

В писмо от 30 октомври, видяно от Financial Times, China Construction Third Engineering Bureau съобщава, че ще спре строителството на 475-метров небостъргач в центъра на град Ухан. Тя съобщи, че Greenland Group, която е една от най-големите имотни компании в страната, не е направила „значително“ плащане по проекта.

„Незавършените супер високи небостъргачи, чието строителство изисква огромни инвестиции, са обичаен признак за икономическа рецесия“, казва Йен Юедзин, анализатор в базираната в Шанхай E-house China Research and Development Institution. „Те са финансирани с кредити и ще се натъкнат на проблеми, когато кредиторите започнат да ограничават отпусканите суми“, допълва той.

Китай обяви годишен икономически растеж от 6% през третото тримесечие, което е най-бавният темп от 30 години. 
Други имотни предприемачи с ограничени средства също едва успяват да поддържат проектите си за високи сгради. Проучване на FT разкрива, че строителството на десетина супер високи небостъргачи, т.е. сгради над 300 метра, е отложено или изостава от графика.

Още по темата

Един от тях е Zhongnan Center в източния град Суджоу. Ако бъде завършен, 729-метровият небостъргач ще се превърне във втория по височина в света, но работата  беше спряна малко след започването на строителството през 2015 г.

„Най-рационалният избор за нас е да строим бавно, докато пазарът се възстанови“, казва представител на компанията Zhongnan Group, която отговоря за проекта в Суджоу.

Представител на Greenland, която строи десетки небостъргачи в цялата страна, казва пред FT, че компанията е направила план с China Construction Third Engineering Bureau Co. (CCTEBC) и строителството ще бъде възобновено скоро. Градският съвет в Ухан вече е поискал от Greenland да намали височината на постройката.

Дори строителството на Wuhan Greenland Center наистина да продължи, бъдещето на сградата остава несигурно. Делът на незаетите площи в офис сградите в Ухан през третото тримесечие на тази година достига 36,2% и е близо до рекорден връх, сочат данни на консултантската компания JLL, която прогнозира, че свободните площи да продължат да растат заради очакваното ново предлагане.

„Търсенето на офис площи отслабна значително заради забавянето на икономиката. Положението няма да се подобри скоро“, казва Чери Ху, анализатор в Cushman & Wakefield в Ухан.

Ли Гуоджън, анализатор в консултантската компания China Index Academy, казва, че Greenland е била изправена пред дилема. „Не могат да се откажат от проекта, защото вече са инвестирали много средства в него. Но ако продължат, са изложени на риск да не могат да намерят наематели, а в същото време ще трябва да плащат космически сметки за поддръжка“, отбелязва Ли.

До неотдавна Greenland можеше да разчита на продажбата на скъпи жилищни сгради, които строеше в съседство с високите си мултифункционални сгради, за да се застрахова при потенциални загуби от празни офис площи. Тази стратегия обаче е подложена на натиск, тъй като продажбите на луксозни жилища намаляват заради охлаждането на икономиката и мерките за борба с жилищните спекуланти.

„Има фундаментален проблем с бизнес модела на Greenland. Той не взема предвид забавянето на икономиката“, казва Ли.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Испания, Канада и Франция са магнитите за чужденци в търсене на нов дом