Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Заявленията за отпускане на ипотечни кредити в САЩ са намалели с 25% през април

Очакванията са през лятото повече бъдещи купувачи на жилища постепенно да се завърнат на пазара

Заявленията за отпускане на ипотечни кредити в САЩ са намалели с 25% през април

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Заявленията за ипотечни кредити за закупуване на ново жилище в САЩ са намалели с 12% на годишна основа през април и с 25 на сто спрямо март, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери (MBA), цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

„Заявленията за закупуване на ново жилище отслабнаха значително през април, което съвпадна с връхната точка на усилията за социално дистанциране и ограниченията на дейности от неосновна необходимост с цел забавяне на разпространението на Covid-19. По време на обичайно най-натоварения сезон за покупка на жилище активността е намаляла с 25% спрямо март и се е понижила с 12% на годишна основа“, казва Джоел Кан, вицепрезидент на отдел икономически и индустриални прогнози в MBA.

Още по темата
„Асоциацията счита, че продажбите на нови жилища са намалели до годишен темп от 533 хил. единици, най-ниското ниво от декември 2016 г. Този спад съответства на данните от ежеседмичното ни допитване за заявленията, което сочи понижение през март и по-голямата част от април“, отбелязва Кан.

„Има данни, че нереализираното, натрупано търсене се освобождава, тъй като щатите започват да отварят икономиката си. Очакваме, че през лятото повече бъдещи купувачи на жилища постепенно ще се завърнат на пазара“, допълва той.

MBA счита, че продажбите на нови еднофамилни жилища достигат сезонно изгладен годишен темп от 533 хил. единици през април. Това е спад с 23,5% спрямо темпа през март от 697 хил. единици. На некоригирана основа MBA посочва, че през април е имало 51 хил. продажби на нови жилища, което е понижение с 28,2% спрямо 71 хил. продажби на нови жилища през март.

По вид на продукта конвенционалните заеми са съставлявали 62% от заявленията за отпускане на кредит. Средният размер на заема за нови жилища е намалял от 344 556 долара през март на 334 641 долара през април.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Британците търсят по-големи имоти, продавачите искат по-високи цени