Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Заради недостиг на жилища най-скъпите пазари в САЩ стават още по-скъпи

Средната цена на жилищата в страната е нараснала с 6,5% за една година до декември 2017 г. и вече е малко над 206 хил. долара

Заради недостиг на жилища най-скъпите пазари в САЩ стават още по-скъпи

Обявена за продажба къща в щата Ню Йорк. Снимка: Архив Ройтерс

Недостигът на обявени за продажба жилища се превръща в сериозен проблем на най-горещия жилищен пазар в САЩ, където цените растат бързо, сочи доклад на компанията за недвижими имоти Zillow, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Като цяло на пазара има с 10% по-малко жилища, отколкото година по-рано, а на жилищните пазари, където цената на имотите расте най-бързо, спадът е с 40%, се казва в доклада.

Той показва още, че цените на имотите в САЩ са нараснали с 6,5% за 12-те месеца до декември 2017 г. и средната им стойност е 206 300 долара. Най-много се е повишила цената на имотите в Сан Хосе, Лас Вегас и Сиатъл.

На пазара на наеми средната цена на жилищата е нараснала с 2,6% на годишна база, най-бързия темп на оскъпяване от юни 2016 г. Най-бърз растеж на наемите е отчетен по Западното крайбрежие.

В Сан Хосе има с 41% по-малко жилища на пазара, отколкото преди една година и процентът на годишна промяна на предлагането намалява с двуцифрени числа в последните девет месеца. В Лас Вегас, втория най-бързо оскъпяващ се жилищен пазар в САЩ, има с 27% по-малко жилища на пазара, отколкото преди една година.

Броят на жилищата за продажба в цялата страна намалява на годишна основа 35 последователни месеца. Само 16,7% от експертите по жилищните имоти, анкетирани през декември 2017 г., очакват значително повишаване на строежа на жилища през 2018 г. Това означава, че ограниченото предлагане може да продължи да определя жилищния пазар тази година.

„Малкият брой жилища за продажба наред със сложната ситуация на пазара на труда и ниските лихвени проценти тласнаха цените на жилищата до рекордни висини през 2017 г., но перспективите сега далеч не са толкова сигурни“, казва Арън Терасас, старши икономист в Zillow.

„Данъчната реформа ще осигури повече пари на типичния купувач, но ще ограничи някои специфични за жилищата удръжки. Като цяло това трябва да увеличи търсенето на най-достъпните жилища и да намали донякъде конкуренцията на най-скъпите пазарни сегменти“, допълва той.

Още по темата

„От гледна точка на предлагането пазарът е гладен за нови жилища, но няма да е лесно за строителните компании, които се затрудняват заради високите разходи за земя, работна сила и дървен материал. Младите хора могат да намерят по-достъпни нови жилища, обявени за продажба тази година, но те вероятно ще са в периферията на града и ще изискват още по-изтощително придвижване до работното място в центъра“, казва още Терасас.

Компанията отбелязва, че липсата на достатъчно предлагане в съчетание със силното търсене на купувачите на жилище е една от причините цените на домовете в страната да достигат нови пикови стойности.

Средните наеми вече са на равнище от 1439 долара за месец, а Сакраменто, Ривърсайд в Калифорния и Сиатъл регистрираха най-силния растеж на наемите миналата година от съответно 8%, 6% и 5% на годишна основа.

Сакраменто оглави класацията на градовете с най-голямо повишение на наемите за шести пореден месец, след като измести Сиатъл от първото място през август 2017 г. Въпреки че все още е в челото на класацията в САЩ, в Сиатъл се наблюдава забавяне на оскъпяването на наемите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Британският жилищен пазар отбеляза най-слабия си старт на годината от 2012 г.