Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Заради несигурното бъдеще все повече испанци избират ипотека с фиксирана лихва

Сходна е тенденцията и в Италия, а в Германия кредитополучателите фиксират лихвата по жилищния си заем за по-дълъг период

Заради несигурното бъдеще все повече испанци избират ипотека с фиксирана лихва

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испанските собственици на имоти, притеснени от завръщане на сътресенията, които почти доведоха до фалит на страната им преди десет години, бързат да се защитят от растящите цени и лихви по ипотечните кредити, като сключват нови договори за ипотеки с фиксирана лихва, пише Ройтерс.

В страна, където според данни на Евростат около три четвърти от населението притежават жилище, повечето хора се насочваха към ипотечни кредити с плаваща лихва и избираха между конкурентни оферти от банки, когато лихвите по ипотечните кредити в еврозоната достигнаха историческо дъно.

Новите заявления за отпускане на кредит растат с повишаването на цените на жилищата, но три четвърти от испанците сега са избрали сделки с фиксирана лихва, тъй като войната разтърсва доверието, а Европейската централна банка се готви да вдигне лихвите, докато пазарите потъват.

Те преди всичко търсят финансова сигурност, казва Игнаси Виладесау, главен инвестиционен директор в компанията MyInvestor, сходен преход правят и кредитополучателите в Италия и в по-малка степен в Германия.

Още по темата
„Знаете каква заплата получавате и колко ще трябва да плащате, така че можете да планирате бюджета си много по-лесно“, отбелязва Виладесау.

През март 73 на сто, или около 4,6 млрд. евро, от новите ипотечни кредити са били с фиксирана лихва, което е ръст спрямо 56% преди една година, въпреки че ипотеките с фиксирана лихва тогава са били със среден лихвен процент от 2,68% спрямо 2,15% за тези с плаваща лихва, сочат данни на испанския Национален статистически институт.

От общата сума на ипотечния дълг в Испания от почти половин трилион евро над 120 млрд. евро са обвързани с фиксирана лихва.

Цените на жилищата, които нараснаха с 8,5% през първото тримесечие на 2022 г., най-бързия темп от третото тримесечие на 2007 г., се добавят към несигурността.

„Всичко се прави с цел избягване на риска“, коментира брокерът на недвижими имоти Пабло Родригес.

Игра с две полувремена?

Междубанковите лихви в еврозоната нараснаха във вторник, отразявайки ръста на доходността по облигациите и огромното покачване на пазарните очаквания за лихвите тази седмица, и това илюстрира защо преходът в ипотечното кредитиране не е само испанско явление.

В Италия ипотеките с фиксирана лихва съставляват 85% от новите жилищни заеми спрямо под 30 на сто преди десет години, сочат данни на централната банка.

В Германия консервативните кредитополучатели отдавна предпочитат ипотечни кредити с фиксирана лихва, но сега ги фиксират за по-дълъг период, средно 14 години спрямо 13,3 през 2021 г., показват данни на германския ипотечен брокер Interhyp.

„Хората все повече искат да си осигурят благоприятни лихви за по-дълго време“, коментира Мириам Мьор, член на борда на директорите на Interhyp, отговаряща за бизнеса на дребно.

„Много от клиентите ни са притеснени. Те виждат повишаването на лихвените нива и усещат известен натиск да си осигурят бързо благоприятни лихви“, допълва тя.

Лихвите по ипотечните кредити с фиксиран лихвен процент растат и в Португалия, въпреки че много хора в страната избират да се придържат към по-евтините ипотеки с променлива лихва, съобщава банков източник.

За Рафаел Миралес Понсе, съдружник в испанската потребителска група Adicae, сега не е моментът кредитополучателите да поставят бъдещето си „в ръцете на банка“.

„Това е като футболен мач. Банката може да отбележи първия гол, но до края на играта има още време и аз печеля убедително“, казва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 седмица
От САЩ до Европа всеки ден идват новини за спадовете в имотите и цените -банките надуха балона и банките ще го спукат !

Още от По света
Празни офиси на Wall Street ще бъдат превърнати в апартаменти