IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо частният капитал от Близкия изток е гладен за инвестиции в имоти?

През първото полугодие частни инвеститори от региона са вложили над 1 млрд. долара в имоти в Европа, сочат данни на консултантска компания

15:30 | 26.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Частните инвеститори от Близкия изток са все по-активни в Европа и Северна Америка на фона на успокояването на инвестиционната активност на държавните фондове от останалата част на света заради статичните цени на петрола.

През първите шест месеца на годината частни инвеститори и институции от Близкия изток, включително семейни компании и хора с голямо нетно богатство, са инвестирали над 1 млрд. долара в имоти в Европа, сочат данни на консултантската компания JLL.

Пазарите на офиси и индустриални имоти на Стария континент са особено популярни, отбелязва Фади Мусали, ръководител на анализите на институционалния капитал за Близкия изток и Северна Америка. „Наблюдаваме особено предпочитание към офисите в големи европейски градове и то по никакъв начин не е ограничено само до столиците“, допълва той.

Във Великобритания частни инвеститори от Близкия изток са инвестирали във вторични градове като Бирмингам и Лийдс, а напоследък и в Глазгоу, където саудитската инвестиционна компания Arbah Capital придоби търговски обект в центъра на града за 55 млн. паунда.

Най-голям дял в трансакциите през първите шест месеца на годината са имали капиталите от Кувейт и Бахрейн, като сделките са варирали от 7 млн. долара до 200 млн. долара.

Според Мусали частните инвеститори и институции от Близкия изток обичайно търсят нетна възвръщаемост от най-малко 7%

Зараждащо се търсене от ливански инвеститори

През последните две години ливанските инвеститори са особено активни в чужбина, тъй като имотите извън страната предлагат безопасност в момент на голяма икономическа несигурност в страната и силен натиск върху банковата система.

Остава да видим дали Ливан може да избегне голяма дългова криза и несигурност на пазара, а докато това се изясни, местните инвеститори търсят възможности все по-надалеч. Компании като Saradar Family Office Group инвестират в многофамилни жилища в цял свят и в големи градове с ливанска общност като Лондон.

Ливанските компании могат да инвестират с по-малко ограничения от някои други инвеститори от Близкия изток.

„Ливанските инвеститори не трябва да се съобразяват така строго с шериата и това им дава малко повече гъвкавост при търсенето на възможности за инвестиции в имоти на пазари в чужбина. Това дава на инвестиционните мениджъри по-широка гама от варианти“, коментира Мусали.

Алтернативни сектори като студентски жилища, домове за възрастни хора и центрове за данни, както и не толкова традиционни региони за инвестиции като Централна и Източна Европа, Африка и малки американски градове са на радара на инвеститорите от Близкия изток.

„В преследване на по-висока доходност те се насочват към не толкова консервативни активи. Тази отвореност към сравнително нови играчи на пазара изисква от инвестиционните мениджъри да предложат креативни продукти и да мислят извън установените рамки“, казва Мусали.

Според него частният капитал ще продължи да тече от по-широкия близкоизточен регион през идните месеци. „Но както всички инвеститори знаят, намирането на място за инвестиране на капитала е предизвикателство независимо от имотния сектор. Инвестирането на частно богатство ще продължи да изпреварва капиталите, влагани от държавни инвестиционни фондове, ако цените на петрола запазят равнището си. Намирането на място за инвестиране на капитала ще остане трайно предизвикателство на фона на все по-затегнатия глобален имотен пазар“, смята Мусали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още