Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Защо фондовете за рисков капитал инвестират милиарди в технологии в имотите?

Технологиите в недвижимите имоти се превръщат в отделна категория в света на стартъпите

Защо фондовете за рисков капитал инвестират милиарди в технологии в имотите?

Компанията за споделено офис пространство WeWork променя начина, по който хората работят. Снимка: Архив Ройтерс

Миналата година Softbank създаде Vision Fund, фонд за рисков капитал с мисия да инвестира в технологии, които разрешават най-големите предизвикателства пред света. Въпреки че идеята беше да се осигури дългосрочен капитал в разнообразни сектори, най-големият фонд за рисков капитал в историята предоставя значителни средства на стартъпи, които предизвикват революция в недвижимите имоти, пише списание Forbes.

В последните няколко месеца фондът е инвестирал 4,4 млрд. долара в компанията за споделено офис пространство WeWork, за да променят начина, по който хората работят, 867 млн. долара в строителната компания Katerra, за да променят начина, по който се управлява строителството, 450 млн. долара в Compass, за да модернизират начина, по който хората купуват домове, и 120 млн. долара в Lemonade, за да променят начина, по който се купуват застраховки за дома.

Технологиите в недвижимите имоти, или проптех, бързо се превръщат в отделна категория в света на стартъпите. Новите компании за рисков капитал набраха стотици милиони долари, които инвестират единствено в технологии в имотите. Водещите традиционни фондове за рисков капитал залагат на проптех компании.

Още по темата
Някои от най-големите собственици на имоти в света създадоха подразделения за рисков капитал, за да влязат в играта. Консултантските компании в бизнес имотите създадоха инвестиционни фондове и инкубатори. През 2010 г. общите инвестиции в технологии в недвижимите имоти възлизаха на 33 млн. долара. През 2017 г. бяха набрани над 5 млрд. долара.

Защо фондовете за рисков капитал се фокусират върху имотната индустрия?

1. Пазарна фрагментация

Съвременните технологии умеят да консолидират или да сринат индустрии без един определен лидер. Uber направи това в наситената транспортна индустрия, Priceline – в туристическата индустрия, Amazon – в индустрията с търговията на дребно, и много други. Консултантските компании както в жилищните, така и в бизнес имотите традиционно трудно успяват да привлекат технологични таланти директно в компаниите си. В момента няма един технологичен лидер в който и да е сектор на недвижимите имоти. Фондовете за рисков капитал търсят агресивно тези победители.

2. Размер на пазара

Размерът на целевия пазар е от съществено значение за инвеститорите. Недвижимите имоти им осиуряват достъп до най-големия клас активи в света. Той съставлява над 13% от БВП на САЩ , а жилищният пазар в страната се оценява на 31,8 трлн. долара. Този пазар е свързан с мястото, където хората живеят, работят и играят. Доскоро технологиите в тази област бяха напълно неразвити. Фондовете за рисков капитал и технологичните компании нямаха опит и връзки в сферата на недвижимите имоти, а служителите нямаха технологични познания. Сега, когато технологиите се развиват, а потребителите искат ефективност и бързина, водещите предприемачи в света откриват огромни възможности в подобряването на физическия свят.

3. Безгранични възможности

Проптех не е ограничена само до иновациите в традиционния начин, по който купуваме, продаваме, наемаме, управляваме имоти. Технологиите в недвижимите имоти са безгранични. Те обхващат местата за настаняване, търговията на дребно, имотните данни и анализи, роботиката в строителството, сигурността на дома. Ако нова технология подобрява начина, по който използваме физическата ни заобикаляща среда, това е технология в недвижимите имоти.

4. Успех на предшествениците

В последните няколко години имотите създадоха някои от най-обсъжданите "еднорози" в света. Airbnb се оценява на над 30 млрд. долара и конкурира хотелиерската индустрия, WeWork е оценена на около 20 млрд. долара и конкурира доставчиците на офис площи.

Инвестициите в тази област носят успех. Той помага на дебютантите в областта на имотните технологии да открият ниши за потенциален растеж и създаде дългосрочно доверие на инвеститорите.

Ръстът в сектора ще продължи. В последните седмици Softbank обяви, че смята да вложи още 100 млрд. долара във Vision Fund 2.0, а компанията за рисков капитал Fifth Wall удвоява капитала си с нов фонд, който ще инвестира единствено в технологии в областта на търговията на дребно.

Бизнесът на противниците на технологиите в недвижимите имоти ще се свие, а компаниите, които ги възприемат, ще постигнат експоненциален растеж, прогнозира Forbes.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Американските търговци на дребно напускат по-бързо моловете