IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо германските градове привличат чуждестранни инвеститори в имоти?

Миналата година инвестициите в бизнес имоти в страната са достигнали 89,7 млрд. долара

20:14 | 01.03.19 г.
<p>
	Изглед от Франкфурт. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед от Франкфурт. Снимка: Архив Ройтерс

Големите градове в Германия привличат все повече международни инвестиции, като още големи проекти смениха собствеността си през 2018 г., съобщава консултантската компания JLL.

Преди десет години Мюнхен беше основната дестинации за инвестициите в имоти в Германия и градът продължава да привлича стабилен приток на капитали на средна стойност около 5 млрд. долара от 2016 г. насам. Сега към него се присъединяват Берлин, Франкфурт и Хамбург, като за първи път четири германски града влизат в топ 30 на дестинациите, които привличат най-големи обеми от инвестиции в бизнес имоти.

Общите инвестиции в бизнес имоти в Германия са достигнали 89,7 млрд. долара миналата година, сочат данни на JLL.

Големите проекти за преустройство, нарасналото търсене от наематели, особено на офис площи, и репутацията на страната на убежище във време на несигурност в Европа са привлекателен микс за инвеститорите, казва главният изпълнителен директор на JLL за Германия Тимо Шамлер.

Интересът от институционални инвеститори е висок, а азиатски инвеститори като сингапурската компания Capitaland и тайванската Fubon Life инвестираха в офиси във Франкфурт миналата година, когато последната направи дебюта си в Германия.

Големите проекти помагат за увеличаването на популярността на германските градове в света, казва Шамлер, като посочва за примери проекта Eurocapacity в Берлин и HafenCity в Хамбург.

„В исторически план това беше липсващото звено за инвеститори и наематели, търсещи качествени площи на централни локации“, допълва Шамлер.

HafenCity в Хамбург е микс от офис и жилищни площи, които продължават да привличат както местни, така и чуждестранни компании и организации. Френската имотна компания Unibail-Rodamco-Westfield планира да изгради там търговски център.

Площите със смесено предназначение отговаря на разнородната база от наематели в Хамбург и е предпочитан модел от инвеститорите, казва Хелге Шьонеман, ръководител на отдел „Изследвания“ в JLL Германия. Миналата година общите инвестиции в бизнес и жилищни имоти в града са достигнали 8,1 млрд. долара, което е най-високото ниво от 2016 г. насам и два пъти повече спрямо 2017 г.

Разнообразните наематели в Хамбург контрастират с други германски градове, казва Шамлер. „Страната предлага голям избор на инвеститорите – от финансовия сектор във Франкфурт до политическия и медиен сектор в Берлин, както и нарастващата сцена на технологичните стартъпи“, допълва той.

Берлин е привлякъл инвестиции на стойност 12,2 млрд. долара миналата година благодарение на микса от институционален капитал, който обръща поглед към германската столица. Миналата година Сингапурският държавен фонд създаде партньорства с местната компания Caleus Capital Investors за инвестиции в офиси в града. Преди това Холандската пенсионна компания PGGM и Rockspring Property Investment Managers създадоха съвместно дружество за инвестиции в офиси за технологични компании в Берлин.

Офис пазарът в града се оттласква от историческото дъно, като равнището на свободните площи е ниско, а наемите достигат нов рекорд от около 34 евро на кв. м.

Във Франкфурт над половината от инвестираните 13 млрд. долара в имоти в града през 2018 г. са дошли от чуждестранни купувачи, като обемите са били подкрепени от сделки като придобиването на небостъргача Trianon за 670 млн. евро от южнокорейския консорциум IGIS Asset Management и Hana Financial Investment.

Популярността на имотите в Германия се дължи до голяма степен на стабилните макроикономически основи на страната, отбелязва Шамлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още