IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Хонконг е най-скъпият пазар на офис площи в света?

Азиатският град оглави класацията на консултантската компания CBRE за трета поредна година

15:08 | 20.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Притежаването на офис в Хонконг става все по-скъпо. Населението на града, което надхвърля седем милиона души, има ограничена територия за потенциално населяване, което превърна Хонконг в най-скъпия жилищен пазар в света. Сега редица компании от континенталната част на Китай се местят в града и тласкат нагоре цените на вече скъпите офис площи, пише CNBC.

Централният квартал в Хонконг беше определен неотдавна като най-скъпият пазар за офис площи в света за трета поредна година, сочи доклад на консултантската компания CBRE. Той изпревари Уест Енд в Лондон и Финансовата улица в Пекин.

„Силното търсене, съчетано с ниско равнище на свободните площи в централния бизнес квартал, подкрепиха силния пазар и цените реагираха на това“, казва Том Гафни, регионален управляващ директор за Хонконг в CBRE.

Средната цена на офис площите в Централния квартал на Хонконг сега достига 3293 долара за кв. м на година, което е с 30% повече в сравнение с Уест Енд в Лондон, където средната цена на квадратен метър достига 2529 долара.

„Предлагането на нови офис площи в централния бизнес квартал също ще бъде ограничено в идните години, което ще затвърди позицията на Хонконг като най-скъпия офис пазар в света“, отбелязва Гафни.

Банките и финансите са ключовите сектори, които стимулират търсенето на първокласни офис площи, като допълнителен ръст идва от пространствата за съвместна работа.

Китайските компании от континенталната част, особено банките, предпочитат престижния Централен квартал, когато избират офис площи, казва Гафни, като се позовава на големите сделки, финализирани през второто тримесечие.

Районът е толкова популярен, че свободните площи в Централния квартал на Хонконг са под 1%, сочат данните на CBRE.

В Централния бизнес квартал се намират големи регионални хъбове като HSBC и JP Morgan, но нарастващите наеми на офис площите може да подложат банките на натиск.

Goldman Sachs планира да премести бек офиса си от Централния квартал в друга част на Хонконг, става ясно от доклад на компанията SCMP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още