IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо имението Neverland още чака купувач?

При имотите от този клас е необходимо само търпение, пише Bloomberg

10:42 | 28.03.16 г. 1
<p>
	Имението Neverland. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Имението Neverland. Снимка: архив, Ройтерс

Преди почти година – през май 2015 г., имението Neverland на Майкъл Джексън беше обявено за продажба. Имението в долината Санта Инес – североизточно от Лос Анджелис, с шест спални, огромно езеро с водопад, тенис корт, външно барбекю, три къщи за гости и огромен киносалон със сцена беше обявено на цена от 100 млн. долара, пише Bloomberg.

Няколко месеца по-късно офертната цена продължава да е 100 млн. долара.

Причината за липса на движение при цената всъщност не е инатлив продавач или неправилна оценка. Имотите в най-високия сегмент от пазара просто не се продават бързо. Ключът към сделката е само един – търпение, допълва информационната агенция.

Според Брандън ДеСимон, експерт по имоти от сайта Zillow.com, пазарът на луксозни жилища е стигнал там, където е бил преди три-четири-пет години. “Пазарът наистина се забави, а милиардерите, които могат да си позволят тези имоти, не са много”, посочва той.

Спадът на цените на петрола, колебанията на фондовите пазари и на валутните курсове доведоха до забавяне на ръста на цените на най-луксозните имоти. Международните купувачи все още са сила на пазара на недвижими имоти в САЩ, отчасти благодарение на статута на страната на безопасна и сигурна дестинация. Малко е рисковано обаче да се инвестира в имот, който е леко встрани от утъпкания път на лукса, без значение колко етажа е неговото родословие.

Sycamore Valley Ranch, както сега се нарича Neverland, има три основни препятствия за преодоляване: локация, локация и локация.

Имотът се намира в Лос Оливос - град с около 1100 жители, разположен на около 250 км североизточно от Лос Анджелис. Това е доста по-далеч в сравнение с разстоянието, на което се намират дори най-крайните луксозни жилища.

"Повечето от домовете в тези ценови диапазони са на първа линия или поне с изглед към океана, или пък с изглед към града”, коментира ДеСимон.

Според данните на Zillow цената на Neverland е почти 200 пъти повече от средната стойност на жилищата в окръга Санта Барбара – 548 500 долара. В същия окръг само няколко жилища на стойност над 4 млн. долара се продават всяка година. На практика Neverland няма с какво да се сравни, за да се успокоят нервните купувачи.

Всеки имот с цена над 3 млн. долара в същата долина прекарва на пазара по 2-3 години, посочват експерти. За сравнение, средностатистическият дом в региона прекарва на пазара средно 75 дни.

Най-близкият луксозен дом от класа на Neverland – имение с 12 спални и 13 бани и с цена 125 млн. долара в Монтесито, е на пазара от 2014 г. и цената му още не е намалена.

Само четири други имота с цена над 100 млн. долара са обявени за продан в последната година – имението Playboy (200 млн. долара), имение в подножието на Бевърли Хилс (135 млн. долара), имение в Лонг Айлънд (100 млн. долара) и още едно в Аспен (също за 100 млн. долара).

Същевременно най-скъпият продаден имот, който е бил рекламиран през Zillow, през 2015 г. е бившият дом на Кени Роджърс в Бел Еър за 46,3 млн. долара. Това не означава обаче, че предлагането е ограничено. Много от имотите от този клас изобщо не се обявяват публично.

Извън очевидното – че Лос Оливос не е място за инвестиции в луксозни имоти, хората, които са гледали Neverland, всъщност търсят точно това, което имението предлага - място в селска общност, където да имат достатъчно спокойствие и да се наслаждават на почивката си извън светлината на прожекторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Защо си мисля, че ако някой реши. ще си построи по-добро имение по собствен вкус в това градче и ще му излезе не повече от 20 милиона да речем. Така че ако не се намери някой луд фен на Майкъл Джексън да го купи, си мисля, че има да чакат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още