IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо имотните компании се съсредоточават върху технологиите?

Миналата година в проптех са били инвестирани 9,6 млрд. долара

17:04 | 13.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компаниите за недвижими имоти все повече поставят технологиите в центъра на бизнеса си. Миналата година е бил набран рисков капитал на стойност 9,6 млрд. долара за проптех, сочат данни на CRETech.

Сумата е по-ниска спрямо 12,6 млрд. долара през 2017 г., когато Softbank инвестира 4 млрд. долара в оператора на пространства за съвместна работа WeWork, отбелязва консултантската компания JLL.

53% от компаниите за бизнес имоти вече са инвестирали в поне един вид фирма за технологии в имотите, показва допитване на Altus Group сред 400-те най-големи имотни компании в света. Над 40% от тях използват автоматизация за сравнителни доклади и анализи на представянето, а 16% прибягват до изкуствен интелект за счетоводството и управлението на имотите.

„Комбинацията от нови участници на пазара, нови технологии и променяща се демография създаде подривни модели в бизнес имотите. Това води до нови възможности за организации, които бързо възприемат иновациите и проптех (б. ред. от Property Technologies)“, казва Боб Курто, главен изпълнителен директор на Altus Group.

Недвижимите имоти съставляват 13% от брутния вътрешен продукт на света, но ръста на производителността е слаб в сравнение с други индустрии заради липсата на иновации, казва д-р Бин Уан, преподавател по имотна практика и застроена среда в Харвардския университет. Тя обаче отбелязва, че инвестициите в проптех са се увеличили през 2017 г.

Сред имотните компании, които интегрират проптех, е Brookfield, която обяви миналата година, че ще инвестира 200-300 млн. долара в технологии в имотите в идните три години чрез подразделението си за рисков капитал. Хонконгската Swire Properties създаде Blueprint – комбинация от пространство за съвместна работа и проптех акселератор.

„Имотната индустрия иска да дигитализира съществуващите процеси, но това е ограничено мислене. Вместо това трябва да променим процесите си, за да станат по-ефективни“, казва Джордан Костелач, директор на отдел „Проптех“ за Азиатско-тихоокеанския регион в JLL.

Логистиката на преден план

Секторът на логистичните имоти може да прилича на скучна комбинация от складове и ТИР-ове, но в действителност е средище за иновации. Тласкани от нуждите на електронната търговия, логистичните компании се нуждаят от иновации, за да гарантират бързи и по-ефективни от гледна точка на разходи доставки.

„Виждаме, че границата между технологичните компании и недвижимите имоти се размива. Тъй като разходите за технологии и изчислителна мощност продължават да спадат, а търсенето на по-висока скорост, надеждност, прозрачност и основани на данни решения в снабдителната верига на електронната търговия расте, логистичните имоти въвеждат ускорено нови технологии“, казва Алън Янг, главен инвестиционен директор в компанията GLP, специализирана в складовете.

„В същото време търсенето от потребителите на електронна търговия расте много по-бързо, отколкото логистичната инфраструктура, която я подкрепя. GLP се стреми да запълни тази пропаст с технологии и глобалното си присъствие в имотния сектор“, допълва той.

Сред другите компании за логистични имоти, които инвестират в технологии, са Prologis, която си партнира с Logix, специализирана в данните и автономните сгради, за създаването на решения за складове като умни стоянки за ТИР-ове за по-ефективен престой и маршрутизация.

Австралийската компания Goodman Group разработва склад в Туен Мун, Хонконг, който използва автоматизация и роботика за по-бърза обработка на стоките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още