IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо лондонските банкери не могат да устоят на имотите в Париж?

Френската столица привлича заможни британци, разтревожени от последиците от Brexit

15:36 | 21.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мишел живее в Лондон от две десетилетия. Тази пролет френският банкер и консултант купил апартамент на левия бряг на река Сена. Въпреки че няма планове да се мести скоро, Мишел споделя, че британската му съпруга го накарала да изнесат средствата си от Великобритания заради безпокойство за последиците от Brexit без сделка, пише Financial Times.

До този момент общият брой на преместените работни места от Лондон е доста по-малък от прогнозите. Според доклад на EY от миналия месец банките са преместили едва около 1000 позиции от Лондон в други части на ЕС след референдума през 2016 г., което е в рязък контраст с прогнозите за загуба на десетки хиляди работни места.

Въпреки това Мишел е един от все по-големия брой базирани в Лондон банкери, които се насочват към имоти в Париж, съобщават брокери на недвижими имоти. Повечето хора „търсят допълнителна сигурност като мярка в средносрочен план“, обяснява Юг де ла Морандиер, главен изпълнителен директор на Agence Varenne.

Неговите клиенти търсят малък имот във френската столица в очакване на по-големи покупки по-нататък. Дейвид Шефлър, главен изпълнителен директор на Engel & Völkers във Франция, казва, че агенцията му регистрира през последната година повишение с 20 на сто на интереса към Париж от базирани в Лондон купувачи.

Броят на хората с ултрависоко нетно богатство, живеещи във френската столица, е нараснал рязко, сочат данни на компанията за анализи Wealth-X, която следи дейността на най-богатите. Заможните купувачи са привлечени от политиките на президента Еманюел Макрон. Неговата администрация понижи данък „богатство“ в страната върху всичко с изключение на имотните активи и въведе ставка на корпоративния данък от 30%.

„Лондон отдавна е водеща дестинация за чуждестранни бизнесмени, които искат да купят имот в Европа, но изглежда, че това се променя“, казва Франсоа-Ксавие де Виал, директор на имотната компания Home Hunts. Той съобщава за повишен интерес към Париж от купувачи от Близкия изток, Русия и Китай.

В годината до юни цената на луксозните имоти във френската столица е нараснала с близо 8 на сто, сочат данни на консултантската компания Savills. През същия период средната цена на имотите в Париж се е повишила с над 6%.

За сметка на това имотният пазар в Лондон отбелязва спад – цените на луксозните имоти намаляват с 11% от референдума през 2016 г. насам, показват данните на Savills. Средната цена на жилищата в британската столица е отбелязала спад с 3 на сто през същия период, сочат данни на Nationwide. Състоянието на пазара, наред с поевтиняването на паунда, карат някои купувачи от Лондон да отлагат решението за сдобиване с имот в Париж, казват брокери. „Напускането на забавящ се пазар и навлизането на по-скъп пазар не е лесно“, отбелязва де ла Морандиер.

Най-заможните купувачи обикновено търсят жилище в Шести или Седми район, казва де Виал. Цената на квадратен метър в Шести район е 13 880 евро и е нараснала с 10,2% спрямо същия период на миналата година, показват данни на консултантската компания Knight Frank. Средната цена на квадратен метър в Париж премина прага от 10 хил. евро тази година.

В петте години до 2016 г. Париж губеше около 12 хил. жители на година, според данни на Френския статистически институт Insee. Кели Саймън, съосновател на уеб сайта Paris Je Te Quitte, който предлага консултации на жители на Париж, напускащи столицата, казва, че много от потребителите първо пристигат във френската столица като студенти или работещи младежи, но когато пожелаят да създадат семейство, установяват, че финансовият натиск е твърде голям.

За да овладеят изтичането на жители, властите в Париж въведоха нов контрол върху наемите през юли - първият френски град, който прави това. Сега наемите не могат да надхвърлят с повече от 20% референтна стойност, изчислявана според локацията на сградата, вида й и датата на строителството.

Подобно на много купувачи, които са се сдобили с малко жилище в Париж, Мишел отдава краткосрочно апартамента си на левия бряг на Сена. Според френските закони имотът може бързо да бъде изтеглен от наемния пазар, ако той реши да се установи в Париж.

Политиката ще определи дали Мишел наистина ще се премести отвъд Ламанша, но едно нещо е сигурно: „По традиция Великобритания беше мястото за изгнание на френските либерали. Вече не е така“, казва тъжно той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още