Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Защо новите жилища в Лондон губят блясъка си

Коронавирусът охлажда все повече продажбите на нови луксозни апартаменти в британската столица

Защо новите жилища в Лондон губят блясъка си

Снимка: Jennifer Gauthier/Bloomberg

Купувачи, преследващи изгодни сделки, са се появили на пазара на нови луксозни жилища в Лондон след коронавирусната пандемия, пише Financial Times.

Камила Дел, брокер на недвижими имоти в Лондон, неотдавна се е сдобила с клиенти с 250 млн. паунда за харчене. Но вместо в един трофеен имот те инвестират в няколко стотин едностайни и двустайни новопостроени апартаменти.

Този вид нови жилища обикновено не се продават от собственик на наематели, казва Тим Крейн, ръководител на изследванията в компанията Molior London, която наблюдава имотния пазар. „Преди 20 г., ако някой строеше жилищен комплекс, щеше да е много щастлив да продава едно жилище на седмица на двойка с малко дете“, отбелязва Крейн.

Днес „мнението, че това е нормален пазар, продаващ на нормални хора, не съществува“, допълва той.

Още по темата

За сметка на това много чисто нови жилища, особено в по-високия сегмент на пазара, се продават в голям брой на инвеститори и се озовават на наемния пазар, казва Крейн.

Клиентът на Дел, който е чуждестранен инвеститор, е един от тях. Той се надява да купи около 250 апартамента на цена от приблизително 1 млн. паунда всеки от строителните компании, които искат да ги продадат бързо и е вероятно да го направят на занижени цени.

Но макар пандемията да създава добри възможности за инвеститорите да купуват нови луксозни апартаменти, брокери на недвижими имоти казват, че тя намалява желаещите да живеят в тях.

Какви тогава са перспективите пред новите жилища в Лондон?

Луксозните апартаменти се продават бавно

Пазарът на нови луксозни апартаменти в британската столица се охлажда през последните пет години, отчасти заради повишаването на данъците върху вторите жилища и отчасти заради несигурността около Brexit.

В Зона 1, където са съсредоточени най-скъпите имоти, апартаментите се продават с най-бавния си темп от 2011 г. насам, сочат данни на Molior. При запазване на настоящия темп на 566 продажби на имоти от всякакви ценови категории през първите три месеца на годината, ще са необходими три години за продажбата на всички завършени апартаменти в центъра на Лондон.

Коронавирусът заплашва да охлади пазара още повече. Доверието е разклатено от пандемията и периода след блокадата, а данни на имотни портали сочат, че купувачите все повече търсят жилища в предградията или още по-далеч.

Андрю Грифит, управляващ директор на имотната компания MyLondonHome, казва, че един от клиентите му се оттегля от покупката на новопостроен апартамент, тъй като иска да си купи къща в Хампстед, прежалвайки депозит от 110 хил. паунда.

Чуждестранните купувачи, търсещи жилище за децата си, които учат в Лондон, са друга група, която се оттегля от пазара. Чужденците са съставлявали около 6% от общите продажби през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Molior.

По отношение на цена на квадратен метър новите жилища обичайно са значително по-скъпи от по-старите имоти в същия район независимо колко големи са последните.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Преустройство на празните молове - решение на жилищната криза в Калифорния?