IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Златните визи" подкрепят пазара на луксозни имоти в Португалия

Цените на луксозните имоти в страната са се повишили с 54% до средните 4 266 евро за кв. м през миналата година

09:30 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
"Златните визи" подкрепят пазара на луксозни имоти в Португалия

Цените на луксозните жилища в Португалия са нараснали рязко през 2013 г., подкрепени от програмата за „златни визи“, с която се привличат богати инвеститори в имоти от държави извън Европейския съюз (ЕС), съобщава онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Цените на луксозните имоти в страната са се повишили с 54% до средните 4 266 евро за кв. м през миналата година спрямо 2012 г., сочат данни на консултантската компания Confidencial Imobiliario и the Royal Institution of Chartered Surveyors. 

В някои райони, където се съсредоточават сделки с луксозни имоти, цената на кв. м достига дори над 6 хил. евро.

Португалия въведе програмата за „златни визи“, според която се дават разрешителни за пребиваване на чужденци извън ЕС при инвестиция в имот над 500 хил. евро, за да привлича чужди инвестиции и да преодолее срива в сектора на имотите и икономиката.

Подобни схеми прилагат също Испания, Гърция, Унгария и Кипър.

За една година в Португалия са били осъществени 330 инвестиции съгласно програмата, като страната е привлякла 225 млн. долара. Само през първите три седмици на януари 2014 г. страната е набрала 27 млн. евро.

Инвеститорите са предимно от Китай, Русия, Бразилия, Ангола, Южна Африка и Индия.

Пазарът на имоти в Португалия като цяло също бавно се подобрява въпреки продължаващите проблеми на икономиката.

Цените са се повишили с 1,22% за годината до края на първото тримесечие до средните 993 евро за кв. м. Това е и първото увеличение на цените от третото тримесечие на 2010 г., сочат данните на португалския статистически институт.

Все още не се възстановило обаче жилищното строителство, като през първото тримесечие намаляват и завършените жилища, и издадените разрешителни за строеж с по над 30 на сто.

През 2013 г. Португалия излезе от рецесията. Очаква се през тази година икономиката на страната да се разшири с 1,2%, а през следващата – с 1,5%.

Лисабон излезе и от спасителния план и се надява да възстанови пълния си достъп до международните пазари през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още