IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Златните визи" в Португалия са привлекли над 1,6 млрд. евро инвестиции в имоти

Лисабон е издал близо 3 хил. разрешителни за пребиваване срещу инвестиции, повечето от които са в имоти

14:48 | 05.04.16 г.
"Златните визи" в Португалия са привлекли над 1,6 млрд. евро инвестиции в имоти

Схемата „златна виза“ в Португалия е успяла да привлече инвестиции в размер на над 1,6 млрд. евро на пазара на имоти в страната, сочат правителствени данни, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com.

Статистиката показва, че са издадени почти 3 хил. разрешителни за пребиваване в страната срещу инвестиции в общ размер на 1,825 млрд. евро. От тях 1,645 млрд. евро са инвестиции в имоти.

Основен двигател на тази активност са купувачите на имоти от Китай. Само през февруари например над 90 на сто от сделките с цел разрешително за пребиваване са осъществени от граждани на Китай, а останалите са осъществени от граждани на Бразилия, Русия, ЮАР и Ливан.

Лисабон отчита, че откакто се води войната в Сирия, интересът на ливански граждани към програмата значително се е увеличил. От миналата година ливанците се нареждат в най-многобройната група на купувачите на имоти, които търсят разрешителни за пребиваване.

Данните на RICS сочат, че интересът към пазарът на имоти в Португалия като цяло, не само с цел получаване на разрешително за пребиваване, се увеличава. През февруари е отчетен ръст на пазара във всички региони на страната, а индексът на компанията, която отчита динамиката на продажбите, е на положителна територия вече две поредни тримесечия.

В средносрочен план брокерите очакват силен ръст на продажбите предвид ръста на запитванията от купувачи. Очаква се и ръст на цените от около 2% за тази година, който ще се ускори до около 4% годишно през следващите пет години.

Брокерите в момента се фокусират върху местните купувачи на имоти на фона на подобрението на икономиката, увеличеното доверие и спадащата безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още