IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значителни промени в имотните данъци в Гърция влизат в сила през 2019 г.

Планирано е средно понижение на имотния данък с 10% догодина, но то вероятно ще бъде неутрализирано от данъчни промени през лятото

10:10 | 31.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Хиляди собственици на имоти в Гърция ще плащат по-високи данъци заради мащабните промени, които ще влязат в сила през 2019 г., съобщава гръцкият вестник „Катимерини“.

От 1 януари разходите по прехвърляне на имот ще се повишат, тъй като данъците ще бъдат изчислявани по нова формула, наречена обективни стойности - хармонизиране на цените на имотите, използвани за данъчни цели, към актуалните пазарни курсове. Те бяха създадени по-рано тази година и ще влязат в сила през 2019 г.

Новата формула ще бъде използвана и за всички имотни данъци. През 2019 г. е планирано понижение със средно 10% на имотния данък, известен със съкращението (ENFIA), но то вероятно ще бъде неутрализирано от нова промяна на обективните стойности през лятото.

Обективните стойности, които се прилагат от лятото на 2018 г. за ENFIA, ще важат и за всички останали имотни данъци от януари, включително гербов налог и данъци върху продажбите. Така всички имотни трансакции в 2792-те зони в Гърция ще нараснат заради повишаването на обективните стойности.

Лицензирани оценители в областта на недвижимите имоти ще започнат да обмислят нови обективни стойности след правниците, които ще засегнат 10 хил. зони в страната и ще се отнасят за ENFIA през 2019 г. и за останалите имотни налози от 2020 г.

Гръцкото финансово министерство планира също да ревизира начина, по който се определят обективните стойности, като промени коефициентите за възраст, фасада, ниво и т. н. на имота, така че да се приближат до действителната му пазарна стойност въз основа на търсенето и предлагането на имотния пазар. Това означава, че в идните няколко години ENFIA и останалите данъци ще се променят значително, изчислявани въз основа на обективните стойности.

През 2019 г. над седем милиона собственици на жилища ще получат новите си фактури за ENFIA онлайн през август. Данъците, които собствениците на имоти до 60 хил. евро плащат, ще бъдат намалени с до 30%, но хората с по-големи имоти не могат да очакват отстъпка над 100 евро.

Собствениците на имоти от среден ценови клас – 200 хил. евро или повече, не могат да очакват намаляване на данъците, а дори за притежателите на малки жилища, които сега получават отстъпка от имотния данък, тя ще изчезне, ако имотът им попадне в една от зоните с повишаване на обективната стойност през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още