IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 7 хил. бежанци трябва да бъдат преместени от Варненско до 1 юни

В Пловдив беше открит първият в страната дневен център за деца на украински бежанци

17:38 | 28.05.22 г. 9
<p>
	<em>Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ</em></p>

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Близо 7 хил. са бежанците във Варна и региона, които трябва да бъдат преместени до 1 юни. Първите 80 заминават утре за Паничище с бързия влак Варна-София, съобщи на брифинг в областната администрация Мариана Тошева, директор на Агенцията за бежанците, цитирана от БНР.

Въпреки че определи като "истинско предизвикателство" това масово преместване, заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов смята, че БДЖ ще се справят.

Първите бежанци заминават утре с 4 допълнителни вагона. По-късно 120 бежанци ще бъдат дислоцирани до Паничище, близо до Дупница.

Във всички бази са осигурени медицинска помощ и изхранване за срок от три месеца, каза Мариана Тошева. Тя уточни, че ще се дава възможност бежанците да си намерят работа в близките населени места, а до 24 февруари следващата година е програмата за тяхното настаняване.

Стана ясно също, че ведомствата, които имат на свое подчинение държавни бази и към днешна дата те не са готови за настаняване на бежанци, ще понесат своята отговорност, ако до 24 часа не го направят.

Малко над 500 са хотелите в страната, заявили участие за новата програма за украинските бежанци с 15 лева субсидия от държавата. Част от тях - близо 300, са такива, в които вече има настанени украинци, уточни Тошева, цитирана от БГНЕС.

Допреди дни в 150-те хотела във Варненско е имало около 18 хил. украински бежанци. По последни данни от днес става ясно, че 3 хил. души са напуснали местата за настаняване, а 5 хил. остават в хотелите, изявили желание да работят по новата програма.

От брифинга стана ясно още, че има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

В Пловдив откриха първия в страната дневен център за деца на украински бежанци

Междувременно в Пловдив беше открит първият в страната дневен център за деца на украински бежанци, предаде БНТ. Той се намира в помещение на бивша детска градина, предоставено от общината срещу символичен наем. Центърът е ремонтиран и обзаведен изцяло с помощта на дарители и доброволци.

Дневният център посещават 18 деца на бежанци, за които се грижат две възпитателки от Украйна. "Работя в детската градина в град Запорожие. Дойдох тук и сега ще работя тук", споделя Людмила.

Родителите на децата, които идват тук, вече са намерили работа, но някои майки също ще останат в центъра през първите дни.

"Има такива деца, които са много уплашени след бягане, след тези сирени, след всичко, което се е случило в Украйна, затова разрешаваме и майки да стоят, колкото трябва, няколко дни, една-две седмици - заедно с децата да свикнат със ситуацията, че те са сами без майката", заяви Наталия Елис от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън".

С ученето на езика ще помагат пенсионирани възпитателки от Пловдив. Предвижда се след като наваксат и с имунизациите, украинските деца да могат да посещават общинските градини.

До броени дни в града ще отвори врати още един дневен детски център. Приключва и ремонтът на бившата Белодробна болница, която ще се превърне в място за временно настаняване на бежанци. Там ще има 53 стаи с по три легла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Хехе, мутрите със скъпите возила не били дезертьори, а бежанци. В Укрия за дезертьорството ги чака от 10 до 15 години затвор за бягане от обявената обща мобилизация на всички мъже от 18 до 65 години. Може би именно затова ги наричат "бежанци"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
"Супер интелигентен коментар .... Сам ли го измисли ???"... не , това е фолклор от шуменските села ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Kiro_100
преди 1 година
Ако имам ТВОЯТА НЕИНТЕЛИГЕНТНОСТ (правя игра на думи с ЦЕРН) ... НЯМАШЕ ИЗОБЩО ДА СЕ ОБАЖДАМ ... ЗА ДА НЕ СИ ЛИЧИ КОЛКО СЪМ ПРОСТТ ... АМА ... РАЗНИ ХОРА ...РАЗНИ АНТИЧАСТИЦИ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Kiro_100
преди 1 година
Само 5-ти клас ... Някъде там се учеха запетаите ... ... Понял ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Kiro_100
преди 1 година
Да пояснявам ли КЪДЕ СЕ ПИШЕ ЗАПЕТАЯ ... ??? ИЛИ САМ ЩЕ СЕ ДОСЕТИШ .. ИМБЕЦИЛОВ ... ИМАШ ЛИ ЗАВЪРШЕН 5-ТИ КЛАС ... ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Kiro_100
преди 1 година
Супер интелигентен коментар .... Сам ли го измисли ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Чиба бе, копейка гнусна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Мракобесен закон от Асен Василев. Разговор с адв. Милен Пенев: https://youtu.be/Mr-3OJTufLI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още