IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Демократична България" потвърди подкрепата си за "Продължаваме промяната"

Ще участваме с целия ресурс, който имаме, ангажира се съпредседателят на ДБ Христо Иванов

16:51 | 02.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимки: БГНЕС/Благой Кирилов</em></p>

Снимки: БГНЕС/Благой Кирилов

"Демократична България" (ДБ) потвърди готовността си да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме Промяната" (ПП).

"За нас е важно да се стабилизира държавата в рамките на първия мандат. Трябва да подходим отговорно, за да предотвратим разделение в обществото и четвърти поредни избори", каза след края на консултациите в Народното събрание (НС) съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Ще участваме с целия ресурс, който имаме, ангажира се той.

Иванов допълни, че са благодарили на Кирил Петков за свършеното през последните 6 месеца, което е дало много добра основа, от която да се продължи.

Участниците в срещата са обсъдили програмата и приоритетите на бъдещото правителство. За ДБ е важна конституционната реформа, за която обаче ще трябва много по-широко мнозинство в парламента. Сред приоритетите също са енергийната независимост, Шенген и еврозоната, както и укрепването на сектор "Сигурност" и модернизирането на армията.

Иванов заяви, че излиза от срещата с оптимизъм, а тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. "За мен това е най-важният залог, колкото и да е сложно, мандатоносителите ще успеят", каза съпредседателят на "Демократична България".

Той допълни, че очаква сега да бъде изградена много по-добра конструкция на кабинет.

"Червени линии не сме чертали, смятаме, че запазвайки онези ангажименти пред българските избиратели, по необходимост трябва да успеем да комбинираме промяната с една смислена диалогичност по национални теми и прозрачност", каза още Иванов.

Както и с "БСП за България", имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник, посочи и номинираният за премиер от ПП Асен Василев.

Структура и персонален състав не са обсъждани, допълни Василев.

Той каза, че ще разговарят утре следобед с депутатите от ИТН, които са се отделили от парламентарната група, а след това "и с всички депутати, които са способни да вземат независимо решение". 

Асен Василев, Кирил Петков, Никола Минчев и Андрей Гюров от ПП се срещнаха днес в сградата на Народното събрание с Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов от ДБ. По-рано от "Продължаваме промяната" се срещнаха и с Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Румен Гечев, Филип Попов и Атанас Зафиров от БСП, след което обявиха, че са постигнали съгласие по приоритетите на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Партията Демонократическа, вашингтонска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
"Демократична България" потвърди подкрепата си за "Продължаваме промяната" = когато казваме Ленин, разбираме Партията, когато казваме Партията, разбираме Ленин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още