IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Кремъл постоянно сменя исканията си

Прозорецът за дипломация вече е затворен, смята бившият зам. министър на отбраната проф. Румен Кънчев

11:13 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Експерт: Кремъл постоянно сменя исканията си

"Путин сменя исканията си. В документа от 14 декември, който той изпрати до САЩ и до НАТО, той поиска разпускането на НАТО - връщането на историческия процес до 1997 г. отпреди разширяването и неутралитет на Украйна. Тези искания бяха прекалено високи, те стреснаха Запада. На последните разговори с президента Макрон той посочи, че войната в Украйна има три цели – постигане на неутралитет на Украйна, постигане на суверенитет в полза на Русия за Крим, както и разоръжаване на Украйна", коментира експертът.

Той допълни, че не знаем как се провеждат разговорите и дали това реално са истинските цели на Путин.

Според Кънчев започването на преговори задължително е свързано с прекратяване на огъня и поставянето на международни сили между двете враждуващи страни.

Попитан дали Путин не е за империя, която иска да обедини всички славянски народи, проф. Кънчев отговори: "Не мисля, че Русия има потенциала да интегрира всички славянски народи, още повече, че вече има ЕС. България не е славянска държава, ние сме част от европейската цивилизация, Украйна също. Би било чудесно, ако Русия се беше припознала като част от европейската цивилизация след края на Студената война".

По думите на проф. Кънчев Русия все повече втърдява позициите си.

"На 4 март имаше среща на външните министри на НАТО в Брюксел", припомни проф. Кънчев. "Имаше много важна пресконференция, в нея ме впечатли една много сериозна фраза на генералния секретар на НАТО: "Предстои много дълъг и много тежък конфликт с Русия. Нашите отношения с Русия са повредени фундаментално и за много дълго време". Тази нощ Путин е дал изявление, че ще постигне целите си в Украйна, като отговор на тази реплика. Независимо дали ще стане с дипломация, или с война."

Румен Кънчев смята, че прозорецът за дипломация вече е затворен.

Трябва ли Западът да предложи мораториум върху разширяването на НАТО и върху него да започне изграждането на отношения с Русия? Може ли конфликтът между Русия и Украйна да плъзне към Централна Европа? Какви са военните стратегии на двете воюващи страни? Ще има ли скоро примирие и директни преговори след визитата на Нафтали Бенет в Москва и телефонния разговор на Путин с Ердоган?

Вижте целия разговор във видео материала.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още