IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генчовска: Външните министри на ЕС може да посетят Киев заедно

Засега няма проявено желание за евакуация на българи от Украйна, заяви външният министър

14:39 | 27.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Външните министри на Европейския съюз обмислят заедно да посетят Киев, съобщи външният министър Теодора Генчовска, цитирана от БНР.

В първото си изявление пред медиите Генчовска увери, че Европейският съюз и НАТО са единни в позициите си за кризата в Украйна и напрежението с Русия. Актуализирани са всички планове за евакуация на дипломатите ни от Украйна, както и на българите в страната, допълни външният министър. Евакуацията ще става със съдействието на страните от НАТО и ЕС.

"Ние трябва в един и същ момент, в случай на нужда, да тръгнем да евакуираме нашите хора, защото това е също много важен сигнал".

Тя посочи, че от външното ни министерство са в постоянен контакт с българите в Украйна и с посолството.

"Досега няма проявено желание за евакуация на българи от там", добави Генчовска, цитирана от БГНЕС.

По темата Северна Македония Теодора Генчовска съобщи, че дискусията по политическите въпроси с външния министър Буяр Османи е с по-разширен обхват. България е обещала на Скопие да помогне за евакуация и на дипломати от Северна Македония, ако се наложи.

"И още една тема, която по-скоро реферира в контекста на алианса – България отново поднови предложението си да осъществява охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония", каза още Генчовска. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още