IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григор Сарийски: Обедняването е реално, а не номинално

Приходите ще покрият разходите, но с пари назаем и голям бюджетен дефицит – може да се влезе в дългова спирала, прогнозира финансистът от БАН

22:28 | 15.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ръст на инфлацията до 10% до пролетта и укротяване на темпа на нарастване след средата на година. Това прогнозира пред БНР финансистът от БАН доц. Григор Сарийски. По думите му поскъпването на стоки и услуги ще продължи да изяжда доходите предимно на социално уязвимите групи в обществото. 

Той твърди, че доходите ще растат, но с по-слаби темпове, отколкото цените, като увеличението на цените ще изяжда покупателната способност.

"Обедняването е реално, а не номинално. Натрупаното инфлационно напрежение започна да се освобождава – виждаме го в ръст на цените на суровините, на цените в преработващата промишленост, тоест, това, което излиза от склада на производителя, е с една пета по-скъпо от това, което е излизало преди година. Това увеличение на производителя се прехвърля и към цените на крайния продукт. Увеличаването на цените ще продължи, но с по-бавни темпове, но ще е по-бързо от темповете на нарастване на доходите", коментира Сарийски.

Финансистът определи проектобюджета за тази година като разединяващ обществото.

"В бюджета се губи социалният елемент. Дупката в хазната надолу става все по-голяма и става все по-трудно да бъде запълнена", предупреди той и определи това като кърпене, което не може да продължи до безкрай.

Доц. Сарийски смята, че приходите ще покрият разходите, но с много пари назаем и голям бюджетен дефицит – над 4,5% от БВП.  Той дори не изключи да се влезе в дългова спирала.

Финансистът е на мнение, че няма воля за промяна по същество между първо и второ четене на бюджета, но смята, че може да има козметични промени за туширане на недоволството на учени от БАН, на служители от музеи и галерии, на ВУЗ-ове и заплати за МВР.

Доц. Сарийски напомни, че не може да се очаква увеличение на възнагражденията в държавната администрация, при положение че парите ги няма в частния сектор, с данъците на когото се финансира немалка част на хазната. 

По думите му в бюджета липсва дългосрочно планиране, а целите на инвестиционните разходи в него изглеждат трудно постижими. Той потвърди, че пак може да се повтори сценарият с излишъци в края на годината, които няма да се разпределят по най-прозрачния начин.

Според финансиста инфлацията може да се окаже повече от заложената, която ще рефлектира в увеличени приходи от косвени данъци, данък добавена стойност, акцизи и „пари от мерките, които предприятията няма да успеят да се квалифицират за получаването им и те ще останат нераздадени“.

Доц. Сарийски е категоричен, че реформите няма да се случат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още