IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: Инфлацията ще изяде увеличението на пенсиите

Първите осъвременени пенсии ще бъдат получени едва в началото на август, каза депутатът и бивш бивш социален министър

11:17 | 19.05.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мерките, които обяви управляващата коалиция, купуват политическо време, без да решават проблемите. Инфлацията ще изяде увеличението на пенсиите. Така депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов коментира пред Bulgaria ON AIR обявения пакет от антикризисни мерки от правителството.

Сред тях са осъвременяване на пенсиите с над 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца, отстъпки за горивата и други.

„Където са идентифицирали проблем - там наливат пари, без да го решават", заяви депутатът.

Според него мерките ще доведат до увеличаване на нивата на инфлацията. Затова и от властта са започнали да наричат мерките "в подкрепа на хората". 

"Да се наричат антиинфлационни категорично противоречи на икономическата теория, защото инфлация се бори с висок БВП, високи нива на производство, висок износ и високи нива на потреблението. Техният ефект ще доведе до увеличаване на нивата на инфлацията. При приемането на социалния бюджет през март инфлацията бе 10%, сега е близо 15%", посочи бившият социален министър.

По думите на Хасан Адемов подходът за реализирането на тези мерки е сбъркан. С новите разчети НОИ ще се справи за около две седмици. "Първите осъвременени пенсии ще бъдат получени едва в началото на август и на практика инфлацията, която галопира с неимoверни темпове, ще изяде тези увеличения“, каза Адемов.

Трудно ще се мине без директна подкрепа на нискодоходните групи, на тези, които са на минимална работна заплата, заяви той.

Финансистът Мика Зайкова също смята, че пенсиите няма да бъдат компенсирани.

„Не само, че тези пари не борят инфлацията, но и тя вече ги е изяла, защото инфлацията е 14,4%. От юли, когато тези мерки ще влязат в сила, тогава инфлацията ще бъде поне над 17%", заяви тя по Нова телевизия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още