IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Дипломацията е най-работещият начин по темата „НАТО“

Няма две категории членки на Алианса - всички сме равнопоставени, категоричен е премиерът

13:00 | 22.01.22 г.
<p>
	Премиерът Кирил Петков. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Премиерът Кирил Петков. Снимка: БГНЕС

Продължаваме да казваме с ясен тон, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Конструктивно и партньорско отношение към всички наши партньори в НАТО. Разглеждат се различни опции за подкрепа, всяко едно решение ще се вземе от Министерския съвет, обсъдено с коалиционните партньори, има варианти, които се обсъждат. Това коментира премиерът Кирил Петков пред БНТ. 

По думите му целта е да има координирана стратегия заедно. 

В петък Петков заяви, че България отдавна е направила своя избор, както и че е суверенна държава, която сама решава как да организира отбраната си. Неговите коментари са отговор на искането на Москва силите на НАТО да се оттеглят от България и Румъния.

В декларация, прочетена от парламентарната трибуна, премиерът Кирил Петков посочи, че „призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото и стриктно прилагане на международните договори“.

"Наблягаме всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от ситуацията. Няма две категории членки на НАТО - всички сме равнопоставени, дискусии от типа - едните трябва да правят едно, други друго, са грешни", допълни Кирил Петков в събота (22 януари).

Според премиера този тип риторика не помага за премахване на ескалацията на напрежението.

"Аз не вярвам в зони на влияние. Малките страни като България е важно да имат пълното правомощие да решават собствената си съдба и собствените си членства и какво се случва на техните територии. Българският суверенитет го слагаме над всичко", подчерта Петков.

Министърът на отбраната Стефан Янев поясни от своя страна, че този тип изявления се правят регулярно.

"Позицията на България за отношенията Украйна-Руската федерация ще бъде съобразена с българския национален интерес. Усилването на военно присъствие на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и взимане на политическо решение с български въоръжени сили. Знаем, че има недостатъци на българската армия - ще бъдат компенсирани с техни въоръжени сили. Испански самолети и самолети от Нидерландия ще изпълняват задачи по охрана на българското небе, какъвто тип учения и тренировки е имало и в миналото", отбеляза Стефан Янев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още