IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков в Битоля: Правата на българите в РСМ трябва да бъдат защитени*

В Северна Македония вицепрезидентът Илияна Йотова призова премиера да вземе мерки съветниците му да не правят втора външна политика

18:05 | 16.04.22 г. 5
<p>
	<em>Снимки: БГНЕС/АТАНАС ВЕЛИЧКОВ</em></p>

Снимки: БГНЕС/АТАНАС ВЕЛИЧКОВ

За да стигнем до момента, в който правата на българите в Република Северна Македония са защитени и съседката ни е в Европейския съюз, трябва да се обединим. Не може темата да се използва у нас за вътрешнополитически цели. Това е национален интерес и трябва да работим заедно, в синхрон, всички, заяви министър-председателят Кирил Петков в Битоля, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът посочи, че по темата е нужно обединение не само в България, но и обединение с българите в Република Северна Македония, които са мост между двете държави.

„Техните права трябва да бъдат защитени“, категоричен беше Петков и добави, че едновременно с това и за българската общност в Република Северна Македония, и за българския интерес е важно един ден тази страна да бъде част от Европейския съюз.

Според премиера колкото повече съвместни дейности имат двете съседни държави, колкото по-здрави са връзките на бизнеса и на гражданите на двете страни, толкова по-добре е това за добросъседските отношения. Министър-председателят даде пример с новооткрития днес клуб на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

Кирил Петков заяви, че българското правителство и правителството на Република Северна Македония работят сериозно по темата и имат добра комуникация. „Въпросът е да стигнем до една обща позиция, която да е ясна“, зави премиерът и напомни, че България има рамки, които спазва.

Той отбеляза, че и двете страни имат ясното разбиране както за значението на европейското бъдеще на нашата съседка, така и за това, че всички общности в Република Северна Македония трябва да се чувстват с равни права. Премиерът добави, че от разговорите с колегата му Димитър Ковачевски впечатлението е, че дори темата за Конституцията на Република Северна Македония е напълно реалистична, а не нещо непостижимо.

В Битоля министър-председателят присъства на официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов“. 

битоля битоля

"Записването на българите в Конституцията на Република Северна Македония е държавнически акт и условие за бъдещето европейско членство. Конституционната гаранция е най-високата и ние настояваме за нея", заяви от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова при посещението си в Битоля, цитирана от пресслужбата на президента.

Според Йотова правата на българите в западната ни съседка са най-важното условие в пътната карта за членството в ЕС, която трябва да бъде разписана с конкретни ангажименти и срокове.

Йотова е категорична, че пътят на Северна Македония към ЕС ще е отворен, когато заедно с България извърви общия път, изчисти двустранните спорове и покаже конкретни резултати. "Това няма как да се случи с натиск отвън", посочи тя.

На среща с представители на български организации Йотова подчерта националния консенсус по отношение на позицията за РСМ. "Присъствието тук на представители на всички български институции, на политически партии е жива картина на тази твърда позиция, която ще продължим да отстояваме", посочи вицепрезидентът.

Пред журналисти Йотова изрази надежда, че премиерът Кирил Петков ще вземе мерки външнополитическите му съветници да не правят втора външна политика.

*Допълнено с информация от  пресслужбата на президента

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
"Спасителите" на моряците, дето ги "спадили"...от себе си. Евтините ви копейчести опорчести минават само при себеподобните ти собственици на вакуум между ушите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
Мария Захарова: Българските моряци ще питат властите в София защо наказват спасителите им, а подкрепят украинските екстремисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
не , за тия дето бяха заложници на опита да се измъкнат по море западните военни "инструктори" , даващи акъл на украинците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
За моряците, които не можаха да си тръгнат заради нападението от пPocия ли говориш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 1 година
ако ги защитават както на моряците , жална им майка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още