IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай към САЩ: Удължаването на „соларните“ мита ще изкриви търговията

Вашингтон удължава с още четири години периода, в който важат митата върху вноса на соларно оборудване

14:29 | 05.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайските власти разкритикуваха решението на американската администрация да удължи периода, в който важат митата върху вноса на соларно оборудване. Според Пекин така се „изкривява“ международната търговия на възобновяеми енергийни продукти.

„Американското правителство настоява за удължаването независимо от силната опозиция на местно и международно ниво“, се казва в позиция на китайското министерство на търговията, публикувана в събота и цитирана от Bloomberg.

„Мярката няма да допринесе за здравословното развитие на американската соларна индустрия и изкривява международния търговски ред при соларните и новите енергийни продукти“, се казва още в позицията.

Митата, които първо бяха наложени от бившия президент Доналд Тръмп през 2018 г., трябваше да спрат да важат в началото на февруари, но сега ще останат в сила още поне четири години. Предвижда се отново изключение за двулицевите панели, които са широкоизползвани в инсталации за комунални услуги. Изключението бе въведено още от Тръмп, въпреки че по-късно той се опита да го премахне.

Китай е световен лидер при производството на соларна техника. САЩ внасят по-голяма част от панелите си от Тайланд, Малайзия или Виетнам, включително и от заводи на китайски собственици. Митата, които администрацията на Байдън удължава, са въведени плюс вече съществуващи антидъмпингови и други налози върху вноса на слънчеви клетки и панели от Китай.

„Надяваме се, че САЩ могат да предприемат реални действия за борба с климатичните промени и да допринесат за международна свободна търговия“, се казва още в позицията на китайското министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
и всичко това е, защото в ЕС и САЩ няма никакви държавни субсидии. Мисля, че те разбрах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ми то в щатите има повече петолъчки бе вата.. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Докато има държавна субсидия за соларното оборудване в Китай, което го прави на изкуствено ниска цена с цел да се убие конкуренцията, ще има и мита. Кое не е ясно на слyгинажа с петолъчките?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Китай към САЩ: Удължаването на соларните мита ще изкриви търговията >> затваряй я тая търговия с Китай бе ***** му мечка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
къде остана природата?! не може безплатните природни еко фондве да се отцеждат в китайски соларки.. китайските соларки не пазят девствените амазонски жабки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още