IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Все още няма конкретни планове за среща Путин-Байдън

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков не отхвърли възможността за бъдещ разговор, но каза, че такъв засега би бил „прибързан“

12:16 | 21.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кадър от предишната среща на Джо Байдън и Владимир Путин. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кадър от предишната среща на Джо Байдън и Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

От Кремъл заявиха, че все още „няма конкретни планове“ за среща между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин. Това поставя под въпрос съдбата на френското предложение, което изглежда предлагаше нов лъч надежда за успокояване на напрежението, съобщава Bloomberg.

От американска страна заявиха, че срещата, предложена от френския президент Еманюел Макрон, може да се случи само ако Русия не атакува Украйна. Дискусията ще се фокусира върху сигурността и стратегическата стабилност в Европа, като по план се предвижда и втора, последваща среща с други страни в конфликта, става ясно от изявление от френското президентство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отхвърли възможността за бъдеща среща, но каза, че такава засега би била „прибързана“. В два телефонни разговора в неделя Макрон и Путин договориха подробности само за продължаване на диалога на ниво външни министри, посочи Песков. Той също така обяви, че Путин ще проведе среща на съвета си по сигурност в понеделник, но отказа да коментира какъв ще бъде дневният ред. Обикновено срещите са посветени на значими политически въпроси.

Москва продължава да отрича, че има намерение да атакува Украйна и посочва, че вече изтегля войски от крайграничните си територии. САЩ и съюзниците им обаче оспорват действията на Русия.

Основният руски борсов индекс MOEX продължи да спада след коментара на Песков, макар че успя да се възстанови частично от понижението. Към 11:45 ч. той намалява с 1,4%. Американският долар поевтинява спрямо рублата с близо 0,7% до цена от 76,8244 рубли за един долар.

По-рано през деня френският финансов министър Брюно льо Мер заяви пред Bloomberg, че Европейският съюз е готов да въведе санкции срещу Русия, ако нападне Украйна. По думите му Европа вече страда от растящите енергийни цени, но икономическите ефекти от санкциите ще са по-големи за Русия.

„Наясно сме с последиците за икономиката на ЕС", каза той и допълни: „Но политическият принцип е по-важен".

Остава неясно какви нови предложения за деескалация биха обсъдили на среща лидерите на САЩ и Русия. Вашингтон отхвърли исканията на Москва за гаранции за сигурност, включващи обещание, че Украйна никога няма да стане част от НАТО, както и изтегляне на сили на алианса от Европа. От Кремъл уточниха, че нямат намерение да се отказват от условията си. Въпреки това руските власти заявиха, че са склонни да преговарят по други въпроси, включително разполагане на ракети и военни маневри в Европа.

„Винаги сме готови за дипломация“, каза на свой ред говорителката на Белия дом Джен Псаки. „Също така сме готови да наложим бързи и тежки последствия, ако Русия вместо това избере войната. А в момента Русия изглежда продължава подготовка за пълномащабно нападение срещу Украйна много скоро“, допълни тя.

Очаква се подробности за евентуалната среща Путин-Байдън да бъдат уточнени по време на среща между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров в четвъртък, става ясно от френското изявление. От Вашингтон и Москва все още не са потвърдили времевата рамка на срещата.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Лавров ще разговаря по телефона с френския си колега Жан-Ив льо Дриан по-късно в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още