IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон направи промени в кабинета, за да го подготви за трудния си втори мандат

Лоранс Бун напуска ОИСР, за да стане министър за Европа в правителството на малцинството

21:58 | 04.07.22 г.
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон и премиерът му Елизабет Борн направиха промени в кабинета, за да го подготвят за трудния втори мандат на президента, в който правителството му на малцинството трудно ще прокарва закони, за да изпълни икономическите реформи, предава Financial Times.

Сред новите членове на правителството е Лоранс Бун, до този момент главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която става министър за Европа. Тя заменя довереника на Макрон Клеман Бон, който поема министерството на транспорта.

Макрон победи лидерката на крайната десница Марин льо Пен във втория тур на президентските избори през април, но изгуби мнозинството си в Националното събрание на парламентарните избори през юни. Крайната десница и крайната левица постигнаха значителен напредък и станаха най-големият опозиционен блок в камарата.

Новият премиер Борн не успя да убеди умерените опозиционни партии като консервативните „Републиканците“ в дясно и социалистите и зелените в ляво да се присъединят към коалицията и се очаква да търси временни договорки в опитите за прокарване на закони.

Тя може да се изправи пред вот на доверие в парламента тази седмица, когато представи програмата на новото правителство.

„Политическата ситуация, която имаме сега, изисква повече от всякога прозрачност, диалог и демократично обновление“, коментира Оливие Веран, бивш министър на здравеопазването, който е новият говорител на правителството със статут на министър. „Имаме много работа, за да възстановим и преоткрием доверието“, допълни той.

Министрите, които напускат правителството само шест седмици след като се присъединиха към него, са Дамиен Абад, избран от консервативната партия „Републиканците“ да се присъедини към центристкото правителство на Макрон като министър на солидарността и хората с увреждания. Срещу него бяха отправени множество обвинения в сексуално посегателство, които той отрича.

Трима министри, които се явиха на парламентарните избори миналия месец, но загубиха местата си, включително министърът на екологията Амели дьо Моншален и министърът на здравеопазването Брижит Бургиньон, също напуснаха постовете си в съответствие с указанията на Макрон.

Френският президент заяви, че иска да се съсредоточи върху борбата с климатичните промени и да модернизира и подобри секторите на здравеопазването и образованието във Франция, както и да осъществи спорна реформа на пенсионната система, която ще повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години.

Новият здравен министър, който ще трябва да се справя с ръста на заразените с COVID-19 от силно заразните варианти на вируса, е Франсоа Брон, лекар и директор на спешната помощ в болница в Източна Франция.

Най-важните министерски постове остават непроменени. Финансовият министър на Макрон от 2017 г. насам Бруно льо Мер ще продължи да наблюдава икономиката с разширен портфейл, включващ „индустриалния и дигитален суверенитет“.

Жерар Дарманен, който също е приближен на Макрон, остава във вътрешното министерство. Катрин Колона, бивш посланик в Лондон, остава в Ке Д’Орсе като външен министър, а Пап Ндиайе остава министър на образованието.

На екологичния фронт Кристоф Бешю, съюзник на бившия премиер и евентуален кандидат президент през 2027 г. Едуар Филип, замени Дьо Моншален, а Аниес Пание-Рюнаше, която преди отговаряше за индустрията, става министър на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още