IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Груевски попадна в "черен списък" на Министерството на финансите на САЩ

Неговата дейност е определена като заплаха за регионалната сигурност от американските власти

13:36 | 12.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe, Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски е включен в списъка със санкционирани от САЩ лица, става ясно от съобщение на американското Министерство на финансите. Неговите действия са определени като "заплаха за регионалната сигурност".

Министерството е включило седем души от държави от Западните Балкани в обновения списък с наказани лица. Всички те са свързани с корупция, криминална дейност и други "дестабилизиращи дейности", допълват от американското посолство в Черна гора. Корупционните практики нарушават правовия ред и забавят икономическото развитие, се казва още в изявлението.

Активите на включените в списъка в САЩ ще бъдат замразени.

Освен Груевски в списъка попада още и бившият вицепремиер на Черна гора Светозар Марович, който беше и президент на страната, когато Черна гора беше в съюз със Сърбия (до 2006 г.). През 2015 г. той беше арестуван по подозрения за злоупотреба с власт, съмнителни покупки на земя и сделки в курортния град Будва. 

Марович не изчака присъдата си по повдигнатите обвинения и потърси убежище в Сърбия, където живее и до днес, допълва Politico.

Никола Груевски пък се скри в Унгария след повдигнатите му от съда в Македония обвинения за корупция.

Санкциите на САЩ се отнасят и до бившия директор на контраразузнаването на Северна Македония по времето на Груевски - Сашо Миялков, който е свързан със схема за купуване на гласове.

В списъка е включена и Гордана Тадич, която е бивш главен прокурор на Босна и Херцеговина в периода 2019 - 2021 г. През миналата година тя беше отстранена от висшия съдедебен съвет на страната заради редица нарушения. Санкции се налагат и на депутата Асим Сарайлич от Босна и Херцеговина.

САЩ санкционират още бившия депутат Акиф Ракипи и медийния магнат Юли Ндроки от Албания. Властите в страната вече иззеха активите на Ндроки на територията на Албания заради съмнения за криминална дейност. Според обвиненията медиите на Ндроки са изнудвали албански граждани, карайки ги да купуват рекламно съдържание, срещу обещанието да не се публикува негативна информация за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още