IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Санкциите срещу Русия ще бъдат премахнати след одобрението на Киев

Отношенията между Украйна и Германия изглежда започват да се затоплят

18:38 | 05.05.22 г. 34
<p>
	<em>Олаф Шолц и Володимир Зеленски след срещата им на 14 февруари 2022 г. Снимка:&nbsp;</em><em>President.gov.ua</em></p>

Олаф Шолц и Володимир Зеленски след срещата им на 14 февруари 2022 г. Снимка: President.gov.ua

Освен оръжие, Западът очевидно се кани да даде един сериозен коз в ръцета на Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц коментира в интервю за сп. Stern, че икономическите санкции срещу Русия ще бъдат премахнати само след консултации с Киев. "Ние имаме морален дълг да помогнем на Украйна", категоричен е той.

Според германския канцлер политиката на руския президент Владимир Путин е "имперска" - той иска да разшири територията си и използва сила, за да премести границите на Русия. Затова и Украйна не трябва да загуби в този конфликт, убеден е Шолц.

Какво означава обаче това? По думите на украинският президент Володимир Зеленски пред Съвета на изпълнителните директори на големия бизнес, организиран от WSJ, изходът от войната е "изтикване на руските военни" до границите преди 24 февруари, тоест преди началото на военните действия, и търсене на взаимноизгодно решение за Крим по дипломатически път.

Светът днес е различен и имперските амбиции на Русия са неоснователни, коментира от своя страна Шолц. Според него целта на Запада е да помогне на Украйна да запази своята цялост и суверенитет. "Путин ще трябва да се споразумее с Украйна", категоричен е още германският канцлер.

Отношенията между Украйна и Германия в последните години са доста хладни, особено заради отношението към "Северен поток 2". В него Киев виждаше геополитическо оръжие, целящо разцеплението на Европа, а Берлин - проект от икономическа значение. Стигна се до там, че Зеленски дори отказа да приеме германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в началото на април, макар че се нуждае силно от германската подкрепа и военна помощ.

Украинският президент обаче все още не можеше да преглътне връзките на германския президент с Русия и позициите му за "Северен поток 2", дори и след като Щайнмайер призна своите грешки.

Сега нещата започват да се изглаждат. По-рано днес (5 май) Володимир Зеленски съобщи в Twitter за проведен 45-минутен телефонен разговор с германския си колега. Всичко, случило се в миналото, е забравено, гледаме напред, коментират от офиса на Щайнмайер по повод разговора.

Зеленски е поканил Щайнмайер и Шолц да посетят Киев. Досега канцлерът отказваше това с коментар, че е посетил Украйна малко преди началото на военните действия - след разговори с Путин. Тогава тонът не беше много сърдечен.
В началото на седмицата в интервю за държавната ZDF Олаф Шолц коментира още болната тема за украинците - Крим. По негови думи анексирането на полуострова е нарушение на международното право.

Киев отдавна обвинява Европа за липсата на адекватна реакция през 2014 г., когато след референдум Москва едностранно анексира Крим. Тогава Западът, и ЕС включително, наложиха санкции срещу Русия, които обаче бяха доста откъслечни. Сега нещата са много по-сериозни, въпреки че отново има доста "дупки" - например не всички банки са извадени от SWIFT, а енергийният сектор, който носи 40% от приходите в руския бюджет, засега остава частично засегнат.

Германия и нейното правителство беше критикувано, че бави военната помощ за Украйна, а след като одобри доставката на бронирани машини - беше критикувана и заради това. Но Шолц е категоричен, че взима решенията хладнокръвно, в интерес на своята държава.

Европа е във война и моята работа е да управлявам сигурно нашата страна, коментира той пред Stern."И го правя", допълва германският канцлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

34
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
"САЩ ще купуват руска газ и ще я продават на Германия и Европа" - това е поредната опорка на ТАСС в пропагадната която се срути. Направил съм си цял списък :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Може бе пич :) Аз как съм заместил газ и петрола от 7 години :) Защо да не може ! Ако искаш да се изкажеш то по добре да кажеш: искам да не ползвам петрол и газ, но нямам желание от колкото да бръщолевиш глупости ! Бъдещето на човека е ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ ! Газа така или инъче е бита карта , най-обикновен фосил който до 20 години ще спре да се използва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Споко :) Не се шашкай ! Ще им напечатът евро, ще отворят някой стар блок АЕЦ ще продадат малко злато и т.н. имат какво да правят. Запитай се защо ние нямаме тръби наникъде, нямаме терминал за газ, не добиваме собствен газ и петрол а внасяме 90% отвън. Както писах в една друга тема ... толчетата се познават лесно ! Те само казват негативни неща без да предложат решение за България. Та чакам да чуя твоето решение за България какво е ? Излизане от НАТО, ЕС ? Приемане на рублата ? Влизане в Бразилския съюз ? Цункане на путин ? Измиване на краката му ? Что мьй сделаем ? Аз понеже не съм *** и мисля за България предложих директни решения: разрешаване на добив на газ (дори и шистов) и петрол, уведомителен режим за всички ФЕЦ без проекти пред общината ако е за собствени нужди на собствен имот (все едно си слагаш климатик), поемане на 25% от цената на електрически автомобил... имам и много други добри предложения :) А ти какво предлагаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Дядка, досвидания! ====>
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
Ватенкопф, то знаеш ли, какво точно означава "Ватенкопф"? Достоен бърболатор си ти, в една редица с кухаовия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
Ой, на батя той, съвестния, почтения, направо Идеалния, Юберменш.Плацикането на мозъци, при теб, е хипер-успешно. Нямаш о следа от гънки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И с коя армия точно пPocия ще започне европейска война? Тая, дето не може да превземе 2 месеца и половина 1 голям украински град? Въоръжените със съветски ламарини и облечени в зелени чували абсолютно демотивирани пияници ли? Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
Излиза, той не може да решава? .... Не, излиза че ти не може да мислиш!утерменшите са в Москва, тия дето убиват деца и изнасилват възрастни, докато крадът климатици!...та нещо отново си в грешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
ти не можеш да мислиш... не ни разсмивай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още