IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриването на Зимните олимпийски игри дава шанс на Китай да излъска имиджа си

Пекин ще се стреми да използва Олимпиадата, за да създаде положителна представа за китайската култура

12:58 | 04.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></p>

Снимки: Bloomberg L.P.

Най-политическият момент на Зимните олимпийски игри през 2022 г. ще се случи съвсем скоро. Церемонията по откриването, която започва днес (4 февруари) от 20 часа местно време в Пекин (14 часа българско време), ще даде на президента Си Дзинпин най-добрия шанс да използва игрите, за да излъска имиджа на страната си. Почти веднага след това състезанията ще превземат светлината на прожекторите, но за няколко часа в петък Китай ще привлече вниманието на световната публика към себе си, пише Bloomberg.

"Олимпийските игри могат да бъдат полезни за подобряване на имиджа на Китай, защото привличат вниманието на зрители, които не обръщат непременно много внимание на глобалната и външната политика, където отразяването на поведението на Китай е много по-критично", казва пред агенцията Шийна Грайтенс, професор в Тексаския университет в Остин, чиито изследвания се фокусират върху Източна Азия.

Въпреки че получава предимство от всеобщото вълнение и ентусиазъм на зрителите, за Пекин битката е тежка. Докладите за нарушения на човешките права в района на Синдзян в страната, потискането на несъгласието в Хонконг и дрънкането на оръжие заради Тайван влошиха западното мнение за Китай, подхранвайки опозицията срещу издигането му като глобална сила.

Западни телевизионни мрежи, включително NBC и BBC, са били подложени на натиск да обърнат внимание на човешките права в Китай по време на предаванията на живо на церемонията по откриването, а някои спортисти може да не участват като форма на протест. Един американски сенатор призова американците да не гледат церемонията, като я нарече "пропагандно упражнение". На този фон откриването е шанс за Пекин да се представи привлекателно.

Миналото лято Си Дзинпин заяви пред висши служители, че страната се нуждае от "по-надежден, обичан и уважаван имидж" в международен план. За да демонстрира това по време на церемонията по откриването, Пекин се обърна към Джан Имоу, най-известния режисьор в Китай. Джан, сред чиито филми са "Герой" и "Къщата на летящите кинжали", режисира също церемонията за откриването на игрите през 2008 г. - четиричасов спектакъл, в който участваха 15 хил. души.

Тазгодишната церемония по откриването също ще се състои на Националния стадион в Пекин, известен още като Птичето гнездо, където се проведе събитието през 2008 г. За разлика от тогава, то ще бъде "просто, безопасно и прекрасно", малко повече от час и половина с едва 3 хил. изпълнители, обявиха организаторите. Около 90% от участниците са студенти.

"Китай ще се стреми да използва Олимпийските игри, за да създаде положителна представа за китайската култура като нещо аполитично", смята Грейтенс от Тексаския университет.

Във вътрешен план Пекин ще се обърне към публика, изтощена от строгите ограничения заради Covid и притеснена от влошаване на икономиката. Пазарът на имоти, в който много китайци са вложили по-голямата част от личното си богатство, се срива точно когато Си Дзинпин се готви за конгрес на Комунистическата партия по-късно тази година. Очаква се на конгреса той да получи трети мандат, поставяйки прецедент в историята на Китай.

На церемонията по откриването ще бъдат представени технологии като 5G и изкуствен интелект, според официалната информационна агенция Синхуа. Кати Ву, асистент в американския университет Old Dominion, чието изследване се фокусира върху китайската външна политика, вижда това като опит да се демонстрира, че Китай продължава да постига пробиви и напредък.

"Това е нещо като да изпратим съобщение до вътрешната публика на Китай, че се справяме добре", посочва тя.

Общите предизвикателства пред Китай ще бъдат подчертани от поразредената публика на церемонията по откриването. Присъствието е ограничено като предпазна мярка срещу Covid, а воденият от САЩ дипломатически бойкот на Игрите убеди много световни лидери да останат настрана. Си Дзинпин ще бъде домакин на 21 световни лидери на Зимните олимпийски игри, като повечето от тях ръководят недемократични режими.

В крайна сметка може да има малко наистина отворени умове сред публиката, отбелязва Джулс Бойкоф, професор в Тихоокеанския университет в Орегон и автор на няколко книги за Олимпийските игри. "Олимпийските поддръжници ще бъдат готови да похвалят церемонията почти независимо от това какво всъщност се случва", смята той. „Критиците пък ще търсят възможности да формулират своите критики."

В дългосрочен план данните са смесени за това как Олимпийските игри могат да повлияят на имиджа на страната. Активистите също признават силата на Олимпиадата да рекламират своите каузи, а анкети и проучвания на Anholt-Ipsos Nation Brands Index, Gallup Inc. и BBC показват, че възприятията за Китай може да са пострадали след игрите през 2008 г.

"Ефектът от олимпийските игри върху националния имидж е сложен и непредсказуем", казва Сюзън Браунъл, професор в Университета на Мисури в Сейнт Луис и автор на книгата "Обучение на тялото за Китай: Спортът в нравствения ред на Народната република". "Меката сила не следва неизбежно домакинството на олимпийски игри."


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
и какво му е на имиджа та да го лъска От лъскане имат нужда разни бивши колониални величия ,дето освен спомена за миналите времена нищо не им е останало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още