IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсиите да се увеличават поетапно, съветват бивши социални министри

Важно е да се запази моделът на солидарност и справедливост в пенсионната система, смятат Иван Нейков и Зорница Русинова

11:22 | 17.05.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Да се запази моделът на солидарност и справедливост в пенсионната система, да се прави поетапно увеличение на пенсиите  - около тази теза се обединиха двама бивши социални министри пред Bulgaria ON AIR в коментар на обсъжданото предложение за увеличение на пенсиите с 21% от 1 юли.

"Решението за пенсиите е неочаквано, защото в началото анонсите бяха за по-малки предложения. Явно инфлационните процеси са накарали част от коалицията да промени решението си. В коалицията тепърва ще бъде напасвано решение. След като е обявен такъв параметър, връщане назад няма. Това е с 15% повече от предвиденото през април", коментира директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Според председателя на Икономическия и социален съвет и също бивш социален министър Зорница Русинова е изключително важно да се види какви са конкретните параметри на това увеличение.

"В момента нямаме конкретни данни, за да видим с актуализацията на бюджета какво ще се случи и как това ще се отрази на 3-годишната бюджетна прогноза, за да преценим колко ще ни струва. Всички биха искали да има по-голямо увеличение на пенсиите", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е важно да се запази моделът на солидарност и справедливост в системата, да се прави поетапно увеличение на пенсиите. Русинова добави, че трябва да се търси и компенсиране през социалната система, за да не се дебалансира тя. 

"Това решение за корекция, което се предлага, ще промени и параметрите на изменението в октомври месец. Сега увеличението ще покачи разликата между ниските и високите пенсии. Когато имаш универсален подход, "ножицата се разтваря още повече", смята Нейков.

Зорница Русинова изтъкна, че трябва да се гледа целия пакет от икономически мерки, а според нея се вижда една добра заявка  - не само ръст и компенсиране на пенсиите, но и стимули към работещите.

Тя коментира и прогнозите, че инфлацията на европейско ниво няма да бъде овладяна лесно.

"Единственият източник за увеличението на пенсиите е републиканският бюджет. Задължително трябва да се мине и процедурата за актуализиране на бюджета на НОИ", отбеляза Иван Нейков. Той допълни, че у хората са се създали свръхочаквания, че държавата ще реагира с мерки на инфлацията.

И двамата събеседници смятат, че има опасност държавата да премине разумната и здравословна граница в тези мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още