IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев

За мен е огромна отговорност, заяви номинираният за премиер от "Продължаваме промяната"

17:08 | 01.07.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на ново правителство в рамките на настоящото Народно събрание на "Продължаваме промяната" (ПП) като първа политическа сила.

Номинираният за премиер Асен Василев прие проучвателния мандат.

При връчването на мандата президентът Румен Радев припомни за предупреждението си, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни на правителството, статуквото ще потърси своя реванш.

Реформите и средствата по Плана за възстановяване и развитие чакат своята реализация, а от вчера имаме и външнополитическа криза, отбеляза Радев

„Изключително важно е съставянето на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Очаквам адекватни решения“, допълни държавният глава.

"За мен това е огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите за България е важно да имаме кабинет, както и той да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и да отстоява българския интерес и независимостта на България така, както и в първия мандат на "Продължаваме промяната", бяха първите думи на Василев при президента.

Коалиционните партньори на „Продължаваме промяната” - БСП и „Демократична България“, се връщат на масата на преговорите за нов кабинет в настоящото Народно събрание. Заявките бяха направени веднага след като премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че досегашният вицепремиер и министър на финансите Асен Василев ще е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната". 

ПП разполага със седем дни, за да предложи кабинет. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство. Ако и тя не състави правителство, следва президентът да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още