IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приднестровието съобщава за експлозии след атака с дрон

Регионът се смята за проруски и там са разположени около 1500 руски войници, които наблюдават прекратяването на огъня

17:32 | 07.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Press Center of the Ministry of Internal Affairs of the Pridnestrovian Moldavian Republic</em></p>

Снимка: Press Center of the Ministry of Internal Affairs of the Pridnestrovian Moldavian Republic

Конфликтният регион Приднестровие в Република Молдова, който граничи с Украйна, съобщи за подновени нападения на своя територия. През нощта в село Воронково е имало няколко експлозии, съобщава агенция „Интерфакс“, като се позовава на вътрешното министерство на региона. Според AFP е засегнат регионът на бившето летище.

„Най-малко два дрона прелетяха над военния гарнизон във Воронково, чуха се четири експлозии“, пояснява агенцията. Твърди се, че двете атаки са извършени с разлика от един час. Няма смъртни случаи или наранявания. Първоначално информацията не можеше да бъде проверена по независим начин. Село Воронково в района на Рибница се намира на около пет километра от границата с Украйна.

Приднестровието, което се отдели от бившата съветска република Молдова през 90-те години на миналия век, граничи с Одеска област в Южна Украйна. Приднестровието се смята за проруско и там са разположени около 1500 руски войници, които наблюдават прекратяването на огъня и старите складове за боеприпаси и оръжие. През последните седмици регионът беше разтърсен от няколко нападения. Взривени бяха радиокули на руска радиостанция, обстрелвана бе сградата на местната разузнавателна служба в Тираспол, както и обект на руските войски, разположени там.

Приднестровските сепаратисти и Русия обвиняват Украйна за нападенията. Киев отрича това и го разглежда като опит за повишаване на напрежението във вътрешността на Украйна. Един от командирите в руската агресивна война срещу Украйна неотдавна обяви като една от военните цели на Москва създаването на „коридор" с достъп до Приднестровието. Киев обвинява Русия, че се опитва да дестабилизира региона, за да създаде претекст за военна намеса.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
На ТАСС със сигурност НЕ вярвам. Така,че по скоро е провокация на русия за да оправдае още една война !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още