IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Зелената сделка на ЕС изведе наяве значението на жп транспорта

Пакетът "Мобилност" е катастрофа не само за България, но и за целия ЕС, смята държавният глава

19:16 | 15.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Румен Радев. Снимка: President.bg</em></p>

Румен Радев. Снимка: President.bg

Зелената сделка на ЕС показва, че железопътният транспорт е транспортът на бъдещето, коментира българският президент Румен Радев по време посещение във ВТУ "Тодор Каблешков", където изнесе лекцията "Наука и иновации – еднопосочен билет за устойчиво развитие".

Държавнитя глава посочи още, че през последните десетилетия железопътният транспорт в страната е бил обречен на замиране, затова и сега мрежата трябва да бъде развита с бързи темпове, допълват от президентската пресслужба.

Страната ни трябва да работи още и за развитието на летищната мрежа, пътищата, пристанищата, за да може да използва конкурентните си предимства. Има нужда от поне четири нови моста над река Дунав, за ускоряване на доставките и подобряване на транспортната свързаност. 

Свързаността както на транспортната инфраструктура, така и на научната и образователната, е основен критерий за успеха на  бъдещето на ЕС, подчерта Румен Радев  и подчерта, че в основата на националната икономика са енергетиката и транспортът. Когато става въпрос за приоритети, планове за развитие и устойчивост, за визии и стратегии, те трябва да са в основата не само на европейско, но и на национално ниво, допълни още той.

Държавният глава определи приетия от ЕС Пакет "Мобилност" като "пълна катастрофа".

"България не можа да се възползва от председателството на Съвета на Европейския съюз, да се противопостави истински на тази катастрофа, която не е само за България, а за Европа", заяви президентът и изрази надежда Европа да осъзнае, че с прилагането му върви срещу собствените си принципи.

В своята лекция Румен Радев обясни още, че развитието на транспортната мрежа е правопропорционално на степента на обществено-икономическо и социално развитие. Според него постигането на по-висока регионална икономическа свързаност изисква и последващо разширяване и модернизация на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още