IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли нарушение на санкциите, ако България плаща газа в рубли?

Как ще се отразят антикризисните мерки на правителството, коментират Милен Велчев и Георги Ганев

11:14 | 23.05.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

България може да получи същите инструкции от Европейската комисия, каквито имат Италия и Германия, да се отварят сметки в рубли за доставките на руски газ, стига сделката да се счита за приключена, когато плащането бъде направено в евро. Това предположи пред bTV бившият финансов министър Милен Велчев. Той е на мнение, че след като това положение е приемливо от руска гледна точка в случая с тези две държави, няма причина да не бъде приемливо и за България.

Санкции

„Директни санкции върху газа не са въведени от ЕС. Русия е тази, която спря доставките на газ за България, за Финландия и за Полша, защото ние отказахме да плащаме в рубли, а по-скоро може би ние трябваше да се направим повече, за да си напишем домашното“, смята Велчев.

По думите му не е проблем да си доставяме природен газ от другаде, но въпросът е на каква цена. „Европа може да се освободи от необходимостта от руски газ, но с цената на повече инвестиции и вероятно по-голяма цена и то не от днес за утре“, каза финансистът.

Той е категоричен, че санкциите имат негативен ефект и за двете страни. „Европа е основен пазар за руския газ, Москва ще пострада повече от спирането на тези доставки, но и Европа няма да остане незасегната", каза Велчев.

Депутатът от „Демократична България” Георги Ганев също коментира дали България трябва да поиска от Европейската комисия тълкуване дали плащането на газ в рубли е нарушение на санкциите.

Той напомни по Нова ТВ, че „Газпром” са променили условията, по които природният газ да се плаща в рубли и затова се спекулира, че редица държави ще приемат условията им.

„Всички, които критикуват, пропускат един факт. След като България показа, че може да се справи без руския газ, руската страна промени пак условията. Условията, при които спряха газа за България и условията, които са в момента, са различни”, отбеляза Георги Ганев.

Депутатът от „Демократична България” не препоръчва страната ни да се върне към доставки от „Газпром”. „Това е партньор, на който не може да се разчита за изпълнение на договори. „Газпром” се отнесе специално към страната ни по изключително безпардонен начин”, категоричен е той.

Спреният газ, според Ганев, може да се окаже „замаскирана благословия”. „Ние сме малък потребител и можем да се снабдяваме за собствените си нужди от „предиханията“ на минаващите през България потоци”, смята той и подчерта, че перспективата пред страната ни е да започне да се снабдява от независими източници с газ.

Относно цената на синьото гориво, неговата прогноза е, че тя ще се нормализира до края на годината. Георги Ганев все още няма информация как точно ще се случи администрирането на мярката за подпомагане на домакинствата за скъпото гориво. Предположението му е, че би работила системата с ваучерите за храна, които минават през работодателите.

От мерките, които кабинетът прилага като антикризисни, депутатът е убеден, че най-работещата ще е увеличаването на прага да регистрация по ДДС, но предположи, че тя ще има ефект в дългосрочен план.

Инфлация

Милен Велчев обърна внимание, че вече е свикнато с клишето, че инфлацията е привнесена. „Частично тя започна не в България, започна в Европа, започна в света, но неслучайно всеки месец българските показатели са двойно по-високи, отколкото в еврозоната“, каза Велчев.

Според него еврото трябва да бъде въведено и като средство срещу голямата инфлация, която е двойно по-висока от няколко месеца. „Правителството ни уверяваше, че инфлацията ще е 10%. Тя започна не в България, но всеки месец българските показатели са двойни. В еврозоната 7,4%, а тук - над 14%, обясни финансистът.

По думите му, еврозоната е котва, която е необходима и „България час по-скоро трябва да влезе в нея“.

Милен Велчев потвърди, че с нулевата ставка на ДДС ще се постигнат само потенциални вреди. Той добави, че въпросът е накъде ще са насочени мерките на правителството. „Едно е да помагаш на бедните, а друго – да стреляш като с топ по врабчета. Изразходват се безсмислено ресурси, които могат да бъдат организирани по-правилно“, добави той.

За пример финансистът даде цената на хляба, при която ползата от намалението за социално слабо семейство ще е под 40 стотинки. „Богатото семейство, което си купува хляб по 5-6 лева, ползата е три пъти по-голяма. Богатите с басейни спечелиха повече от бедните при мораториума върху тока“, заяви Велчев.

Той е убеден, че богатите ще бъдат подпомогнати повече от бедните с нулевата ставка.

„Представете си, че искате да купите хайвер и ви кажат, че се продава в комплект с кифла, хайверът е левче, кифлата - 30 лева", така описа нулевата ставка за ДДС на хляба бившият финансов министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
нали знаеш къде да завреш опорките си, фактита са доста по различни... що ни спряха газа като си плащахме както е по договор, а? ... след като вземе плащането, малкото пу нека да си обръща парите както си иска, но да не ни занимава... и да отбележим, ние предплащаме, за разлика от другите държави... или викаш и тоя факт не ви интересува вас, русоробите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
vanaia
преди 1 година
.... въобще не ме интересува какъв е бил и какво работи въпросното лице. Говорим за фактите които са че ако десет държави от Европа си отвориха сметка в руската банка в евро да подчертаем още един път в евро евро евро а не в рубли. Плащаш си пак в евро това че те си обръщат парите в тяхната валута си е тяхна работа. Това че нашите подлизурковци могат да вземат едно верно решение в интерес на България и стават за абсолютно посмешище не повече от очевидно и нямат място в управлението на държавата. Значи тия двамата са Плевнелиев на квадрат отврат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Богатото семейство, което си купува хляб по 5-6 лева, Посмали ***,всички ще са богати и ще има три пъти повече ддс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Европа си купува руски газ и не пита. А ние сме по-големи католици и от Папата!На мен вече страшно взе да ми писва от нашите умни управлявани! А вие до кога ще превивате гръбнак и търпите?! Фирмите фалират, хората се мъчат, а управляваните симулират борба със СЪЗДАДЕНИТЕ ОТ ТЯХ проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Европа купува руски газ и не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Shadow1
преди 1 година
България е глупава когато става въпрос за големи решения без ясен правилен отговор. В случая отказа ни да плащаме в рубли не бе защото сме патриоти или много държим на клаузите в договорите, нито пък защото сме толкова солидарни с Украйна, а защото се изисква допълнителна работа и избор без правиле отговор - единия вариант е да спираме газа пък бизнеса да се спасява някак докато се появи алтернатива, а другия беше да намерим начин да обърнем еврото в рубли и да платим, тогава ще имаме газ ама пък някой ако почне да се рови как сме го оформили документално това плащане сигурно ще намери проблеми и ще ни искат обяснения и оставки, и ще ни критикуват. И затова са избрали нищо да не правят по-въпроса, ден да мине нов да дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
ето пак с кремълски опорки в тоя сайт. Премълчавате фактите, зада не изглеждат лошо в очите на руските Ви шефове!: Това предположи пред bTV бившият финансов министър Милен Велчев .... защо не кажете сега какво работи, а не къв е бил преди 15 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Милен Велчев е представител за БГ на санкционирана руска банка, нормално е да плаче на глас... :)))... Ние руски газ нема да купуваме скоро ич, ни с евра ни с рубли. Дори физическият поток нема да е от руска суровина вече... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още