IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Свещено задължение": Байдън увери Полша в подкрепата на НАТО

Американският президент нарече Владимир Путин „касапин“ и посети бежански лагер във Варшава

19:31 | 26.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Байдън (вляво) и Дуда. <em>Снимка: EPA/Marcin Obara POLAND OUT</em></p>

 Байдън (вляво) и Дуда. Снимка: EPA/Marcin Obara POLAND OUT

Президентът на САЩ Джо Байдън увери Полша в лоялността на НАТО към членовете пред лицето на агресивната война на Русия в Украйна.

„Смятаме член 5 за свещено задължение и можете да разчитате на това", заяви Байдън на среща с полския президент Анджей Дуда във Варшава. Той предполага, че руският президент Владимир Путин е „разчитал, че ще успее да разцепи НАТО, да отдели източния фланг от западния", заяви Байдън. Но Путин очевидно не успя да го направи. Във Варшава Байдън се консултира и с министъра на външните работи и министъра на отбраната на Украйна.

Дуда благодари на Байдън за изключителното му лидерство и за „твърдия глас на Съединените щати, които настояват за прекратяване на руската агресия срещу Украйна". Той подчерта, че в момента сред поляците има и голямо чувство за заплаха. „Защото знаем какво означава руски империализъм и какво означава нападение на руската армия, защото нашите баби и дядовци, а понякога и нашите родители, са го преживели", каза Дуда. Посещението на Байдън укрепи отношенията между двете страни и изпрати добър сигнал към американските инвеститори, каза той. „Мястото, където пристигате, е сигурно и безопасно“.

Байдън благодари на Полша, че е приела бежанците от Украйна. „Признаваме, че Полша поема голяма отговорност, която според мен не бива да е само нейна. Това трябва да бъде отговорност на целия свят, на целия НАТО", каза американският президент. Неотдавна правителството на САЩ обяви намерението си да приеме до 100 000 украинци. Досега в Полша са влезли почти 2,27 милиона души от Украйна. Понастоящем няма официална информация за това колко от тях са останали в Полша и колко вече са заминали за други държави.

В президентския дворец във Варшава двамата лидери разговаряха за тяхното взаимно уважение и споделени цели за слагане на край на руската инвазия в Украйна. "Макар времената да са много трудни, днес полско-американските отношения процъфтяват", каза Дуда.

Полша иска да работи в тясно сътрудничество със САЩ в рамките на плановете си да построи атомна електроцентрала, каза президентът Анджей Дуда, цитиран от DPA. 

"Смятам, че заедно с американски компании и със силното покровителство на Белия дом можем да реализираме подобна програма в близко бъдеще, защото Полша спешно се нуждае от нея", каза Дуда след срещата си с Байдън.

Полша се нуждае от построени от САЩ атомни електроцентрали, за да изпълни климатичните си цели и да осигури съвременни източници на енергия, каза Дуда.

В следобедните часове Байдън посети Националния стадион във Варшава, за да се запознае с усилията за подпомагане на бежанците и да поговори с украинците. Видеоклипове показват как Байдън разговаря с бежанци. Така например той държеше дълго време дете в ръцете си и сложи ръце на раменете на жена, за да я утеши. Той е разговарял с няколко деца, които са го помолили да се помоли за техните бащи, дядовци или братя, които се сражават в Украйна, каза Байдън след това. Срещнах „прекрасни хора" тук, каза Байдън. Сред тях са  били и двама бежанци от размирния югоизточен украински град Мариупол.

Когато след това журналист го попита какво мисли за Путин с оглед на съдбата на бежанците, Байдън каза: „Той е касапин". Президентът нарече Путин на английски език "butcher". Преди това Байдън беше нарекъл Путин „военен престъпник". Стадионът във Варшава първоначално бе построен за Европейското първенство по футбол през 2012 г., на което Полша бе домакин заедно със съседна Украйна.

От 19 март на стадиона бежанците от Украйна могат да кандидатстват за т.нар. национален идентификационен номер (Pesel). Този номер е необходим за контакт с полските власти, но също така и за достъп до държавната здравна система. Преди две седмици Дуда вече беше подписал пакет от закони, които улесняват пребиваването на бежанците от Украйна в Полша.

Преди срещата си с Дуда Байдън се консултира и с украинския външен министър Дмитрий Кулеба и министъра на отбраната Олексий Ресников. Те се срещнаха със съответните си американски колеги във Варшава - Байдън участва в срещата за около 40 минути. Участието на Байдън в разговорите на министерско равнище е необичайно и подсказва, че американският президент иска да изпрати послание за солидарност с Украйна.

Тази събота е вторият ден от пътуването на Байдън в Полша. В петък американският президент посети Жешов в Югоизточна Полша и посети разположените там американски войски. Градът се намира само на около 90 км от украинската граница. В събота вечерта Байдън планира да изнесе важна реч за войната в Украйна във Варшава, преди да се завърне в САЩ.

Белият дом придава особено значение на планираното вечерно обръщение на Байдън. Президентът на САЩ иска да „обърне внимание на значимостта на този момент", обяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. Байдън искал още веднъж да изясни защо е толкова важно Западът да покаже решителност спрямо Русия в условията на войната в Украйна. Русия трябва да понесе „отговорност за бруталната си война", твърди Съливан.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Докладвад на Зеленски за победите на украйнската армия, а той клати глава и вика - Още няколко такива победи и с нас е свършено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Драги копейници, украинците така здраво бъхтят opките на терен, че ако някой гледа какво се случва, впечатленията му няма да са никак респектиращи, още по-малко ще е уплашен. Събирайте си Груз 200 от полетата, че гният opкските войници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
Той това го е уверил че ако се наложи ще се бият и до последният поляк, ако не му верва да гледа Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
Alex Silver
преди 2 години
Ето кой има интерес от войната в Укрия. Ще се бият с руснаците до последния украинец. Войната отдавна можеше да бъде спряна само с две думи до Zел. Но БайГън не го направи, въпреки цялата безсмислица на съпротивата, водеща до пълното изтребление на украинската войска. Ще останат живи само тези, които се предадат. От 140 хилядната армия над ДЛНР са останали по-малко от 50 хиляди. От чуждите наемници 5000 вече са фира. Къде са останалите, успели ли са да избягат, само Господ знае. ЛНР вече си зае административните граници, ДНР е заела около 95% от своите. А БайГън само Голямото цунами ще го освести, заради тия нагли намеси на 10 000 км от страната му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
"Във Варшава Байдън се консултира и с министъра на външните работи и министъра на отбраната на Украйна..." .......указания и набиване на канчетата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още