IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът спря вписването на смяната в ръководството на "Кинтекс"

Изпълнителен директор на дружеството е назначен на поста в края на 2021 г.

12:46 | 21.04.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Софийски градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет на директорите на „Кинтекс“ ЕАД, съобщават от дружеството.

Припомняме, че преди няколко дни министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова разпореди смяната в държавната компания "Кинтекс", чиято основна дейност е търговия със стоки със специална употреба, позовавайки се на одит на ръководеното от нея министерство и констатациите в него. Мотивът, посочен от икономическото министерство, е установени редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор на компанията.

Изпълнителен директор на "Кинтекс" е Александър Михайлов. Той беше назначен на този пост в края на 2021 г. Според медийни публикации в началото на годината това е станало в нарушение на Закона за публичните предприятия, тъй като е управител и на две частни фирми. 

В съобщението на „Кинтекс“ от днес се посочва за изразено съмнение, че одит на дружеството изобщо е извършван. „Никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място. Още по-странното е, че одитът на министерството всъщност няма правомощия да проверява търговското дружество, а това би следвало да направи принципалът ДКК“, посочва изпълнителният директор Александър Михайлов.

Той също така заявява, че не отговаря на истината твърдението на Нинова, че е освободен, тъй като е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната „Кинтекс“.

В момента „Кинтекс“ ЕАД на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството, посочват от там. И допълват, че предприятието е поканено да подпише договор за над 40 млн. евро, който е „поставен на карта“.

Михайлов отново заявява, че във всеки момент е бил в готовност да подаде своята оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още