IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се опасява от срив на зърнената си реколта

От малодушие с годините Русия се превърна в чудовище, ще дойде времето да признаят грешките си, смята украинският президент Володимир Зеленски

15:17 | 11.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Украинският профсъюз за сектора на търговията UGA очаква драстичен спад в зърнената реколта и износа тази година заради войната. Реколтата от пшеница например може да се свие с почти 45% до 18,2 млн. тона, а износът на пшеница се очаква да възлезе на 10 млн. тона.

Много страни купуват зърно от Украйна. След руската инвазия има нарастващи опасения за недостиг на храна. В същото време цените на зърното в световен мащаб се повишиха рязко. Украйна от своя страна зависи от приходите от износа си. Износът на зърно е в основата на националната икономика.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия вече работи по подробностите за петролно ембарго срещу Русия, което може да бъде част от евентуален следващ пакет от санкции. Ирландският министър на външните работи Саймън Ковъни изрази надежда, че 27-те държави членки на ЕС ще успеят да се споразумеят за това възможно най-скоро. Външните министри на ЕС се събират днес в Люксембург, за да обсъдят следващите стъпки.

А според украинския президент Володимир Зеленски в пристанищния град Мариупол са загинали десетки хиляди души. „Мариупол е разрушен. Има десетки хиляди загинали. И въпреки това руснаците не спират настъплението си", каза той във видеопослание до южнокорейския парламент. „Русия събира десетки хиляди войници за следващата си офанзива. Ако Украйна иска да оцелее в тази война, тя ще се нуждае от оръжия“, каза още Зеленски.

По-рано, в своя традиционен вечерен брифинг, украинският държавен глава обяви, че Русия се е превърнала в чудовище от малодушие.

„Те се страхуват да признаят, че в продължение на десетилетия са заемали погрешни позиции и са изразходвали колосални средства, за да подкрепят човешки нули, които са искали да превърнат в бъдещи герои на украинско-руската дружба", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение в неделя вечерта.

Опитът на Москва да изгради свои хора в Украйна не даде резултат, защото тези хора „умееха само да вкарват парите от Русия в собствените си джобове". И за да се прикрият тези грешки, са направени нови. Но по този начин Русия се лиши от всички политически инструменти и в крайна сметка започна тази война, каза украинският президент.

Освен това Русия се е опитвала да прехвърли вината за всичко върху Украйна. „Те заграбиха Крим, а ние уж сме виновни за това", каза Зеленски. „Те унищожиха всеки нормален живот в Донбас, предполага се, че ние сме виновни за това. Те убиваха хора в нашата страна в продължение на осем години, а ние уж сме виновни за това". Той добави, че това се отнася и за унищожаването на най-силния икономически регион в Източна Европа и за унищожаването на живота на милиони хора. „И накрая те започнаха мащабна война срещу нас и отново ние сме виновни за това“.

"Какво правят нейните официални лица, пропагандисти и обикновени хора, като просто повтарят това, което са чули по телевизията?", каза Зеленски по повод избирателното поднасяне на истината от страна на контролираните от държавата руски медии. „Те се оправдават и отричат. Те отричат всякаква отговорност. Те лъжат", продължава Зеленски.

„И те вече толкова се отдалечиха от реалността, че ни обвиняват в това, което всъщност е извършено от руската армия", разкритикува украинският президент опитите на руското ръководство да обвини украинската страна за клането в Буча и други киевски предградия, където бяха убити стотици цивилни.

И всичко това от "чисто малодушие", обобщава Зеленски. „А когато малодушието се увеличава, то се превръща в катастрофа", каза държавният глава. „Когато хората нямат смелостта да признаят грешките си, да се извинят, да се адаптират към реалността, те се превръщат в чудовища", каза той, намеквайки за ръководството в Кремъл. „И когато светът пренебрегва това, чудовищата решават, че светът трябва да се адаптира към тях“. Въпреки това ще дойде ден, в който Русия ще трябва да признае истината, убеден е Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още