IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да отмени санкциите, ако Русия се изтегли от Украйна

Светът не трябва да изгаря всички мостове с Москва, счита Турция

15:27 | 27.03.22 г. 8
<p>
	Британският външен министър Лиз Тръс.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Британският външен министър Лиз Тръс. Снимка: EPA/БГНЕС

Британският външен министър Лиз Тръс заяви, че наложените санкции на руснаци и компании от Русия може да бъдат отменени, ако страната се изтегли от Украйна и се ангажира да прекрати агресията, съобщават Ройтерс и британският вестник Telegraph.

Великобритания и други западни страни използват икономически санкции, за да осакатят руската икономика и да накажат президента Владимир Путин за нашествието в Украйна, с цел да го притиснат да се откаже от по думите му специалната военна операция за демилитаризиране и денацификация на Украйна.

В интервю за Telegraph Тръс намекна за възможността мерките да бъдат прекратени, ако Москва промени курса.

„Знаем, че Русия е подписала множество договори, които просто не изпълнява. Затова трябва да има твърди лостове. Разбира се, санкциите са твърд лост“, заяви тя.

„Тези санкции трябва да отпаднат, само при пълно примирие и изтегляне, а също и ангажименти, че няма да има последваща агресия. И, разбира се, има възможност за повторно налагане на санкции, ако се стигне до нова агресия в бъдеще. Това е истински лост, който мисля, че може да бъде използван“, отбеляза Тръс.

Британското правителство съобщи, че до момента е наложило санкции на банки с общи активи за 500 млрд. паунда (658,65 млрд. долара), както и на олигарси и членове на техните семейства с нетно състояние от над 150 млрд. паунда.

Тръс заяви още, че кризата е сближила Великобритания и ЕС, след като отношенията се обтегнаха сериозно в резултат на Brexit.

Турция: Да не горим мостовете с Русия

Междувременно говорителят на турското президентство заяви, че Турция и други страни трябва да продължат да разговарят с Русия, за да помогнат за прекратяването на войната в Украйна. Той допълни, че Киев се нуждае от още подкрепа, за да се отбранява.

Турция, която е член на НАТО, има добри отношения както с Русия, така и с Украйна и опита да посредничи за прекратяване на продължаващия повече от месец конфликт.

„Ако всички изгорят мостовете с Русия, кой в крайна сметка ще говори с тях“, запита Ибрахим Калън по време на Международния форум в Доха.

„Украинците трябва да бъдат подкрепяни по всеки възможен начин, за да могат да се отбраняват…, но руската позиция трябва да бъде чувана“, така че притесненията на страната да бъдат разбрани, макар че не могат да бъдат оправдани, допълни Калън.

Турската икономика, която вече беше подложена на натиск от валутната криза през декември, разчита много на руската енергия, търговия и туризъм, а от началото на войната на 24 февруари хиляди руснаци пристигат в Турция, тъй като я смятат за убежище от санкциите.

Ръководителят на Турската агенция за инвестиции Ахмет Бурак Даглиоглу, каза на форума, че някои руски компании местят дейностите си в Турция.

На въпрос дали Турция прави бизнес с хора, които може да са от полза на президента Владимир Путин, той отговори: „Не вземаме на прицел, не преследваме никакви инвестиции или капитали, които са под въпрос“.

Две суперяхти, свързвани с руския милиардер Роман Абрамович, пристигнаха в турски курорти. Западни правителства наложиха санкции на Абрамович и редица други руски олигарси в стремежа им да изолират Путин и съюзниците му заради нашествието в Украйна.

Индия: Продължаваме вноса на коксови въглища от Русия

Индия, от своя страна, обяви, че клони към продължаване на вноса на коксови въглища от Русия, съобщи министърът на стоманата. Така страната не се вписва в глобалната тенденция за избягване на Москва след нашествието в Украйна.

„Насочваме се към внос на коксови въглища от Русия“, заяви Рамбандра Прасад Синг на пресконференция в Делхи.
Индия планира да удвои вноса на руски коксови въглища, които са ключова съставка в производството на стомана, допълни министърът. Той заяви, че страната е внесла 4,5 млн. тона, но не посочи периода, за който говори.

Кораби, превозващи най-малко 1,06 млн. тона коксови въглища, използвани главно в производството на стомана, и въглища за топлоцентралите, трябва да доставят горивото на индийски пристанища този месец, най-голямата доставка от януари 2020 г., показват данни на консултантската компания Kpler.

Русия, която обичайно е на шесто място сред доставчиците на Индия на коксови въглища и въглища за топлоцентралите, може да започне да предлага по-конкурентни цени за китайски и индийски купувачи, тъй като Европа и други клиенти избягват Русия заради санкциите, съобщават трейдъри.

Търговията може да бъде подкрепена и от споразумение за търговия в рубли и рупии, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха . . . Това със щерка ми и черния смок е пръ длива чал га от чек иджийската виртуална реалност в скопените ви мозъци и меки стерилни па тки със стоенча и юристката КреВатникова. ;) Виж, сбръчкания смок с разширени вени на г-жа "*** the EU!" си е жива реалност и наистина е грозна гледка как ви масажира сливиците . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Търгашите от Малкобритания още не са разбрали в кой свят живеят: https://youtu.be/-2N_PEfj7ug
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
За наразбралите: Нравится, не нравится, плати в рубли моя красавица !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
О да, човек издържа без храна тъкмо толкова - рушняца като хронически недохранен, малко по-малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 2 години
на кой му пука за тия полухора... важното е да си мислят че побеждават, докато им влиза в руската мутра! .. горе долу, като при щерката ти и черния смок!... грозна гледка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"великобритания" отдавна е само историческо понятие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Въпросът е, дали Русия ще иска да й свалят санкциите. След още 1-2 месеца може и да й се усладят . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Кисимов
преди 2 години
Донецката армия си освобождава Мариупол, те са самостойни мърлячи, предвождани от Стрелцов. Няма нужда от превратните авто-санкции на запада, Джонсън ако иска да протестира, може да пробва с харакири: https://***.putin-today.ru/archives/147238
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още