IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На първо четене: Парламентът закри спецсъда и спецпрокуратурата

Промените в Закона за съдебната власт бяха подкрепени от управляващата коалиция, а против гласуваха от ГЕРБ и ДПС

14:03 | 23.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четете промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието.

Против поправките гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Според мнозинството специализираният съд и прокуратура не са постигнали заложените цели за 10-годишния период на действие със създаването им през 2011 година.

В мотивите си управляващите посочват, че спецправосъдието се е превърнало в политическа бухалка и създава допълнителни рискове за независимостта на съдебната власт и върховенството на правото.

Промените предвиждат още да отпаднат кариерните бонуси за членовете на ВСС, главния прокурор и инспекторите от инспектората към ВСС. Според авторите на поправките те създават привилегия за съответните магистрати при възстановяването им на длъжност след приключване на мандата им, която им предоставя несправедливо преимущество за кариерно израстване пред останалите съдии и прокурори и следователи.  

Петър Кьосев от ПП коментира, че закриването на спецправосъдието е важна предпоставка за началото на реформата в съдебната система. 

"Задача на спецсъда и на спецпрокуратурата беше да се бори с тежката организирана престъпност, тези цели не се осъществиха. Създаде се специализация не по материя, а по брой дела и всичко започна да се определя като организирана престъпна група само и само за да отидат делата в спецсъда“, коментира той.

Кьосев добави, че 5 години няма разследвания, обвинителни актове и осъдителни присъди срещу лица от високите етажи на властта.



"Спецсъдат се превърна в общ наказателен съд и при това крайно неефективен. Спецправосъдието е лишено от доверие, а когато липсва доверие, то е лишено и от съдържание", отсече той.

Андрей Михайлов от ИТН коментира, че борбата с корупцията така и не се е случила.

Петър Куленски от ПП посочи, че се закрива спецправосъдието, което 8 години не може да реши на първа инстанция делото за фалита на КТБ, при което българите загубиха 3 милиарда лева, което не разследва кюлчетата и пачките, за които се твърди, че са снимани в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

"То не успя да се справи с тежката организирана престъпност и корупцията по високите етажи на властта, а се превърна в заплаха за раздаване на бухалки", настоя той.

Явор Божанков от БСП коментира по време на дебата, че от ГЕРБ са изплюли камъчето и са казали - „Само не закачайте организирате престъпност“.

"От БСП още при създаването на спецправосъдието казахме, че това няма да работи. Без чадър от високите етажи на властта няма как стотици хиляди от българските данъци да се били отклонени", отбеляза той.

Според социалиста Крум Зарков спецправосъдието се е превърнало в символ на репресивния апарат.

Христо Иванов от „Демократична България“ смята, че спецсдът е бил създаден като политически съд и всички са знаели, че той се създава като политическа поръчка.

От ГЕРБ категорично се противопоставиха на решението за спецправосъдието.

Дани Канарзиева обвини управляващите, че не правят реформа, а връщат стара система, която е доказала, че не е ефективна. "Представяте като реформа закриване на цял сегмент от съдебната система, но резултатът няма да е повишаване на доверието в съдебната система, а ще е негативен", обърна се тя към мнозинството.

Николина Ангелкова от ГЕРБ обвини депутатите от мнозинството, че закриват спецправосъдието, за да сложат свои хора в прокуратурата. "Закривате го, за да създадете ваш механизъм и да викате разследващи полицаи, да погазвате устоите на правовата държава", скочи още тя.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова изрази мнението, че няма разследвания, обвинения и дела за корупция по високите етажи на властта и спецправосъдието не си е свършило работата. "За да имаме ефективна борба с корупцията, на нас ни трябва реформа в прокуратурата", заяви министърът.

Йорданова съобщи, че настоящите сгради на спецсъда и спецпрокурата ще се запазят, томовете с делата ще останат там и ще се гледат там.

Още подобни новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още