IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС обяви за нищожни части от акта на кабинета по закона "Магнитски"

Върховните магистрати приемат, че актът на правителството не е издаден въз основа на българското и европейското законодателство

17:30 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Два различни тричленни състава на Върховния административен съд (ВАС) обявиха за нищожни части от акта на Министерски съвет, свързан със санкциите по Закона „Магнитски“ по две административни дела, образувани по жалби на Ирена Кръстева (майка на санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски) и на „Интернюз 98“ ООД със съдружници Елена Динева (съпруга на санкционирания по "Магнитски" Васил Божков) и „Нове интернал“ ЕООД.

Това са точки 1, 3 и 6 от Решение № 441 от 4 юни 2021 г. на Министерския съвет за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на български лица.

С решението си съдът обявява за нищожно решението на служебното правителство от миналото лято да създаде "черен списък" след санкциите по закона „Магнитски“, в който влизат не само санкционираните за корупция, но и свързани с тях лица и фирми. 

По делата, които са приключили на първа инстанция, върховните магистрати приемат, че актът на правителството е нищожен, тъй като не е издаден въз основа на българското и европейското законодателство.

В мотивите на решенията се приема, че глобалният закон „Магнитски“ би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая не е налице. Поради тази причина законът „Магнитски“ няма пряко приложение на територията на България.

Този проблем е бил предмет на разглеждане и от страна на ЕС, посочва се в решението на съда. И се дава пример с регламент 2018/1100 на Комисията от 2018 г. за защитата срещу последиците от извънтериториалното прилагане на законодателство, прието от трета страна, и действията, предприети на основание на това законодателство.

Регламентът дава основание на съда да приеме, че държавите членки на ЕС са задължени да не спазват законодателство с извънтериториално приложение, предвид че ЕС не признава приложимостта и последиците му спрямо физически лица с местоживеене в общността, които са граждани на държава членка, юридическите лица, учредени в общността и т.н. Това означава, че решение, постановено от орган на трета държава и основаващо се на разпоредбите на законодателството на тази трета държава с извънтериториално приложение, няма да бъде признато на територията на ЕС, пише в решението на ВАС.

Магистратите посочват още, че освен при липса на компетентност, оспореното решение на Министерския съвет е прието и при „очевидно нарушение на правото на защита на лицата, доколкото при или след включването им в списъците, на последните не е предоставена никаква информация“.

Актът на МС и последващо изготвените списъци към него не предвиждат процедура за уведомяване за фактите и обстоятелствата, които обосновават включването на имената на заинтересованите лица в списъците. Няма и процедура за изслушване на засегнатите. Липсват данни, които позволяват и да се приеме, че МС е информирал жалбоподателите за приетите срещу тях факти и обстоятелства, обосноваващи първоначалното включване на имената им в списъците и налагането на предвидените от него ограничителни мерки, се казва в решението на върховните магистрати.

Решенията и по двете административни дела могат да бъдат обжалвани пред петчленни състави на Върховния административен съд.

Във ВАС са образувани общо 62 дела по жалби на засегнати лица от мерките по закона „Магнитски“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още