IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi пуска електрически SUV в задния двор на Tesla с помощта на Amazon

Очаква се германският автомобилен производител да пусне общо 12 нови модела електромобили до 2025 г.

12:03 | 18.09.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Audi направи световна премиера на своя нов електрически SUV – Audi e-tron в САЩ, като подчерта важната роля на Amazon в разработката на зарядните станции, предназначени за зареждане на новия електромобил, предава Ройтерс.

Представянето на електрическия SUV се състоя в „задния двор“ на пионера при електромобилите Tesla – Сан Франциско, като отвори нова глава в историята на германската компания.

Audi предвижда да пусне общо 12 нови модела автомобила, задвижвани с електричество, до 2025 г. 

Превозното средство ще се предлага в САЩ от следващата година при начална цена от 75 795 долара без да се включва данъчната отстъпка от 7500 долара.

Батерията на електромобила, която ще се произвежда в Белгия, има капацитет от 95 киловатчаса и е интегрирана под подовото пространство.

Audi, наред с други европейски компании като Daimler, BMW, Volkswagen и Volvo, се стреми към мащабно разширяване на пазара за луксозни електромобили с идеята да се преборят за по-голям дял от него, измествайки доминанта Tesla.

“Искам Audi да се превърне в най-големия производител на електромобили в Америка в дългосрочен план“, заяви президентът на американското звено на компанията Скот Кео пред Ройтерс.

Audi и Volkswagen използват пускането на новия SUV в САЩ през 2019 г., за да решат междувременно един от основните проблеми пред разширяването на продажбите на електромобили – липсата на удобни методи за зареждане на батериите.

Audi ще си партнира с американския технологичен гигант Amazon, който ще трябва да продаде и монтира на купувачите домашни системи за зареждане, съобщиха представители на германския концерн в понеделник.

Amazon ще доставя хардуера и ще наема електротехници, които да инсталират необходимото оборудване за зареждане на батериите в домашни условия.

Партньорството на Amazon с Audi е първият случай, в който американската компания за онлайн търговия сключва подобна сделка с производител на автомобили. Това дава ясни сигнали, че Amazon цели да разшири обхвата на своята дейност, като навлезе още по-сериозно в домовете на потребителите.

„Виждаме, че зарядните инсталации могат да се превърнат в изключително успешен и важен бизнес“, смята Пат Бигател, директор на звеното Amazon Home Services.

Ръководството на Audi заяви, че домашните зарядни станции ще струват около 1000 долара в зависимост от електрическата инсталация на съответното жилище.

В тази връзка Tesla предлага стенен конектор за домашно зареждане на цена от 500 долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
xapoznai
преди 5 години
Нещо много интересни данни вадиш за теслата. Първо се появява 75квч, после стават 100... Обяснявам просто - доброто на ел колите е че изначално технологията е достатъчно развита. Няма как да си "напред" защото основните компоненти вече ги има и няма на къде да се развиват КПД-то е почти 100% на мотора. Същото е и с батерията! Тя или е 70кв/ч или 100кв/ч няма как тая със 70 да е "по-добра". Пробега зависи основно от сцепление, въздушно съпротивление, маса, терен и всичко друго но не и моторите и батерията!!! А всички знаем колко отговаря на реални условия написаните данни. Да обобщя - ако сложим "развитите" двигатели и батерия на Тесла на е-трона той ще измине далеч по-малко километри!!! В случая добре е да се види и цената която предлага Ауди и Тесла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
От преставените данни за eTron, модела за съжаление на Ауди се конкурира с Model X 75D. Въпреки батерията от 95kW, колата изминава 400км, колкото и 75D, но с 20kW по-малко! Теглото на батерията е 700kg за 95кВч, а на Тесла е 590кг но за 100кВч. Е-трона е малко по-бавен при ускорение до 100км с 0,6 секунди. Отделно Модел Х е за повече хора 5-6-7. От данни те се вижда преимуществото на Тесла в батериите и в електромоторите!Но това засега са само цифри, ще видим следващата година как ще им вървят продажбите и на Model X, MB CQC и Audi eTron!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Браво на Audi. И Мерцедес и Ауди се прицелиха в най-слабият модел на Тесла Model X, което е похвално. Но по технически характеристики, засега нещата не са в тяхна полза. Ще трябва да изчакаме продажбите и тестовете за да видим, как ще се държат колите. Но е хубаво, че почна да има конкуренция и ще падат цените!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 5 години
не ми стана ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 12
BobyB
преди 5 години
И къде ще са Тесла 2025та? На Марс сигурно, а Ауди тепърва ЩЕ изкарвали сума ти велики модели.Мнооого закъсня германската света троица. След десет години ще видим в какво състояние ще е и дали още ще е троица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 5 години
като те чета ми иде да повърна, закъснели са трънци ... на акъл си като мишето с тая разлика че защитаваме една теза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 15
lyusien
преди 5 години
Закъснели сте гълабчета Тесла вече произвежда по 200 К ел автомобили и се движи към целта от 1 милион Много скоро След построяване на фабриките си в Китай и Европа Но все пак това е прогрес Вече никои не се съмнява в бъдещето на ел автомобили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още