IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai ще представи първия сериен водороден автомобил през 2015

От корейската компания обаче нямат сериозни очаквания заради слабо развитата инфраструктура

16:07 | 23.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През 2015 на пазара ще бъде представена водородна версия на кросоувъра Tucson, познат в Европа под името IX35, се казва в прессъобщение на корейския концерн Hyundai. Това ще бъде първият сериен автомобил, задвижван от водородна горивна клетка.

Корейците се надяват да произведат 1000 бройки от модела още в неговата дебютна година. На по-късен етап капацитетът ще бъде увеличен до достигане на крайната цел – 10 000 автомобила годишно.


От компанията не споделят технически подробности за модела, но уточняват, че той е оборудван с електромотор с мощност 134 к.с. Максималният пробег с едно зареждане е 600 км, а средният разход на гориво е еквивалентен на 4 л/100 км. Инженерите на Hyundai са тествали иновативния кросоувър в температурния диапазон от -20 до +40 градуса по Целзий.

„Все още нямаме очаквания за пазарното представяне на колата, тъй като изчакваме развитието на водородната инфраструктура, която ще направи технологията достъпна за по-широк кръг от хора,“ коментира Дерек Джойс, PR мениджър на Hyundai.

Още новини за Hyundai четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още