IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yamaha навлиза на пазара на автомобили

Компактната кола се предлага в две модификации – бензинова и електрическа, като е насочена към пазара в Европа

09:45 | 22.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yamaha</em></p>

Снимка: Yamaha

Традиционният производител на мотоциклети Yamaha представи на изложението в Токио концептуален компактен автомобил. Моделът се казва Motiv и се предлага в две модификации – бензинова и електрическа, като е насочен към пазара в Европа.

Автомобилът е първият в света, разработен по технологията iStream, патентована от известния британски конструктор Гордън Мъри. Той е сред създателите на суперколата McLaren F1. Сътрудничеството на Мъри с японската компания стартира още през 2008 г., но малко след това е прекратено заради световната финансова криза.

Motiv е разработен за 15 месеца, като ще трябва да се пребори на пазара в Европа с клиентите на Smart. Широчината и височината на модела на японците са съответно с 50 и 60 мм по-малки от тази на конкурента им, но двата автомобила са с еднаква дължина – 2690 мм. Японският мъник е със 100 кг. по-лек от Smart.

Бензиновата версия на Motiv е с 3-цилиндров мотор с обем 1.0 литра и мощност от 70 к.с. Задвижването е към задните колела, а скоростната кутия – 6-степенна роботизирана с двойно сцепление. Ускорението от 0 до 96 км/ч става за 10 секунди, а максималната скорост достига 160 км/ч.

Електрическата модификация разполага с 33 к.с., което позволява ускорение от 0 до 96 км/ч за около 15 секунди. При нея максималната скорост е 105 км/ч.

Motiv засега е само концептуален модел, тъй като ръководството на Yamaha не е решило да го пусне в серия. Ако това се случи, то стартът на производство ще бъде през 2016 г.

До момента компанията Yamaha е участвала в разработването на няколко двигателя, предназначени за спортни модели на Toyota, Lexus, Ford, Volvo, Lotus и Noble. През 90-те години на миналия век дори направи и опит да създаде собствен суперавтомобил.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още