IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брутният вътрешен продукт и валутният пазар

Как данните за икономиката влияят на курсовете на основните валути

10:57 | 19.09.12 г. 8
Брутният вътрешен продукт и валутният пазар

Статията е подготвена с подкрепата на BenchMark Finance

Воден от желанието да сме полезни на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, които да покажат връзката между основните макроикономически показатели и валутните курсове.

В рамките на рубриката Първи стъпки във Forex ще се опитаме да дадем повече яснота за това как новините влияят на валутния пазар и кои са най-важните индикатори за състоянието на всяка икономика. Така ще бъде дадена основа на всеки, който има желание да се занимава с фундаментален анализ на валутния пазар.

Днес ви представяме основата на всяка икономика - брутния вътрешен продукт.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е най-основополагащия индикатор в икономическия свят. Като съвкупен измерител на цялостното производство на една държава, БВП включва пазарната стойност на всички стоки и услуги, изработени от икономиката за даден период.

Пресмятането му става с помощта на потреблението на домакинствата, правителствените покупки, частните инвестиции, платените разходи по строителството и външното търговско салдо (износ минус внос).

Пресмятан на всяко тримесечие, БВП в най-честия случай се представя в проценти на годишна база. Повечето изчисления са в реални стойности. Това значи, че данните са съобразени с промените в цените и не включват инфлация.

БВП дава изключително всеобхватен и подробен доклад за икономическата активност, който включва много индикатори. Някои от тях са продажби на дребно, потребление на домакинствата и материалните запаси в икономиката.

Измерването на БВП е сложна процедура, която може да бъде извършена по три начина. Най-често срещани са метода на доходите и метода на крайното потребление. В първия се прибавят приходите на всички физически и юридически лица за една година, а във втория се  изчисляват разходите им. Логично е двата метода да достигат до идентични резултати.

Подходът на изчисление чрез доходите, който понякога се обозначава с GDP(I), се пресмята чрез събиране на всички заплати на служителите, брутни печалби на компаниите и данъци минус субсидии.

Методът на крайното използване е по-често срещания подход и се изчислява чрез събиране на цялостно потребление, инвестиции, правителствени покупки и нетния износ.

Какво е БВП?

Брутният вътрешен продукт е паричната стойност на всички произведени стоки и услуги в границите на държавата през определен период от време (обикновено една година). Той включва частното и публично потребление, правителствените разходи и износа минус вноса в дадената държава. Формулата за изчислението на БВП изглежда така:

GDP = C + G + I + NX

където:

„C” представя цялостното потребление на домакинствата в икономиката на дадена страна
„G”  е сумата от всички правителствени разходи
„I” е сборът от всички инвестиции в бизнес сектора
„NX” е нетният износ за страната (той се пресмята като цялостния износ минус цялостния внос, или  NX=износ-внос)

Какво е БВП за инвеститорите?

Реалният БВП е показателят, който дава най-голяма информация относно „здравето“ на икономиката. Предварителното му оповестяване почти винаги влияе на пазарите. Без съмнение това е най-следеният, обсъждан и разбираем индикатор. Подробните данни, които включва, са следени от икономисти, анализатори, инвеститори и управляващи през цялата година.

По принцип се смята, че 2,5% до 3,5% растеж в реалния БВП на година е най-полезното равнище за една развита икономика, защото е достатъчно, за да предостави корпоративни печалби и да помогне за разрастване на работните места. В същото време това ниво е достатъчно умерен растеж, който не предизвиква излишни притеснения за увеличение на инфлацията.

Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още