IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпитание на дисциплината - как да управляваме позициите си на валутния пазар

Никога не допускайте печеливша позиция да се обърне в губеща, защото после догонването на пазара се превръща в предизвикателство

10:56 | 10.08.12 г. 5
Изпитание на дисциплината - как да управляваме позициите си на валутния пазар

Статията е подготвена с подкрепата на BenchMark Finance

Във валутната търговия беди спохождат всеки, който не успява да преценява ситуацията трезво, особено щом стане въпрос за управление на позициите. Няма по неприятна ситуация от тази, при която виждате как сделката ви носи печалба от примерно 50 пипса, а след няколко минути нещата се обръщат на 180 градуса и е ударен стопът, намиращ се далеч по-надолу.

Ако досега не сте преживели подобно нещо можете са се считате за абсолютен късметлия. Тези нещастия се случват много по-често от очакваното. За да ги избегнете обаче можете да запомните само едно: Предпазвайте печалбите си!

Как да управлявате капитала си?

Forex пазарът се движи изключително бързо, превръщайки печалбите в загуби за няколко минути. Затова е крайно необходимо да умеете да управлявате капитала си.  Едно от основните правила на търгуването е да предпазвате приходите си, дори това да означава да прибирате печалба от само 15 пипса.

Може да ви изглежда като нищожна промяна, но ако успеете да заделите по 15 пипса от 10 сделки, то ще имате внушителните 150 пипса. От една страна, с тази стратегия може да ви изглежда, че търгувате като скъперник, но пък от друга страна идеята е да намалите загубите си и в същото време да изкарвате пари възможно най-често.

В крайна сметка това са вашите пари и дори да сте готови да ги загубите под формата на рисков капитал трябва да осъзнаете, че сте сам срещу пазара. Точно като войник на фронта търговецът трябва да предпазва първо себе си.

Съществуват два лесни начина, по които ще се предпазите от преминаване от печеливш в губещ играч. Първият е методът на пълзящия стоп , а вторият е производен на първия– търгувайте повече от един лот.

Пълзящи стопове

Този метод изисква време и работа, но пък за сметка на това е един от най-добрите начини за прибиране на сигурна печалба. Ключовото решение при пълзящите стопове е да си поставите краткосрочна целева печалба. Например ако 15 пипса е нивото, което изберете, то щом достигнете плюс 15 точки в сделката, преместете стопа си така че да излезете на нула.

Ако курсът се премести на по-ниско ниво от стопа ви, то всичко е наред, защото сте излезли от пазара без загуби, но и без печалби. Ако обаче курсът тръгне нагоре, на всяко увеличение на курса с 5 пипса ще качвате стопа си с 5 пипса над нулевото ниво. По този начин бавно ще се натрупват приходи. Просто си го представете като игра на Блекджек, където прибирате по 25 долара в купчинката „не пипай“ всеки път когато спечелите 100 долара.

Търгуване на лотове

Вторият метод за по-сигурни печалби включва търгуването на повече от един лот. С два лота може да имате две отделни краткосрочни целеви печалби. Така ще се възможно да поставите първата целева печалба на много по-консервативно/ниско ниво, което е близко до входа (да кажем 15 или 20 пипса), а втората – на много по високо ниво, където ще се стремите към много по-голямо съотношение печалба-риск.

Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Добре е да споделят и това, срещу кого всъщност търгува въпросният играч. Изглежда отдавна това не са други играчи, а компютри с добре замислен софтуер, който не разчита само да движението на пазара, а с много повече източници на информация. Така играта за дребните риби е в огромната си част предрешена. Като се замисли човек, целият т.нар. технически анализ разчита на миналото за да предскаже бъдещето. Освен това масата се движи по общоизвестни правила. За да се извлече полаза от този пазар трябва да се играе с предварителна информация. И някои го правят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Има резон, ама е и доста гадно, когато преместиш стопа на малка печалба, пазарът ти го удари и после продължи триумфално в предвидената от теб посока....Може би не е зле позицията са се остави да се развива. А не да се преуправлява позицията:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Bobacho
преди 11 години
Още едно ръководство за фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Вътрещаря
преди 11 години
Да Бенча се отказаха от фондовия си бизнес.Ахахахах нали бяха добри по време на ръста...и сега пак се напъват.А заплатите на служителите им са по 450 лв. да това са сериозни бизнесмени...ахахах Пълна мошенгия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ВУЙЧО
преди 11 години
Ала бала !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още