IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Investor.bg - начало с мисия

Първата статия се появява на 21 октомври 2000 г., а официалният старт на сайта е през февруари 2001 г.

07:11 | 24.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така изглежда сайтът в далечната 2001 г. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Така изглежда сайтът в далечната 2001 г. Снимка: Investor.bg

Investor.bg се ражда с усилията на няколко визионера. Това са финансистът и предприемач Любомир Леков (сега член на Надзорния съвет на Инвестор.БГ АД), финансистът Александър Петров (сега партньор в McKinsey), и Гергана Златанова (сега Председател на УС на фондация “Лекови“).

Първата публикация излиза на 21 октомври 2000 г., а в началото Любомир Леков и Мариян Йорданов пишат статии от работните си места и от вкъщи. Мариян е първият стажант в компанията, а после и официално назначен журналист, който е част от екипа на Investor.bg и до днес.

„През 1997 г. започнах работа като портфолио менидъжър в банка. По това време фондовата ни борса започваше да набира сила. Имаше недостиг на информация за пазара и вследствие на това се създаваха и лоши практики – доста брокери вярваха, че за да направиш пари, трябва да “метнеш” клиента и разчитаха на това, че няма достатъчно информация за цените на акциите. Ядосвах се, защото знаех, че ако се вършат подобни измами, пазарът ще бъде унищожен още в зародиш. Това ме мотивира да създам сайт, който да дава яснота за реалното състояние на пазара. Съществен момент за успеха на сайта беше, че много хора застанаха зад идеята за прозрачен пазар, съответно подкрепиха и източника на достоверната информация. През есента на 1999 г. Александър Петров ме свърза със Стюарт Тил, който финансираше стартъпи в Унгария. Той хареса идеята и беше в основата на първата инвестиция от 5000 долара. Доверието на Тил ми даде много увереност и енергия за работа и през февруари 2001 г. вече имах седем годишни реклами договора, главно с инвестиционни посредници, които дадоха възможност на компанията да се развие“, коментира Любомир Леков.

Investor.bg се появява на онлайн сцената като първата безплатна икономическа интернет медия. Бизнес моделът й се базира изцяло на приходи от реклама – смела стъпка на пазара, на който до онзи момент финансовата информация е достъпна само чрез платен абонамент. Форумът на Investor.bg бързо се превръща в предпочитано място за дискусии, в които дори популярни икономисти, включително топ банкери, се включват с истинските си имена. Интересен феномен е, че в един и същи момент от развитието на сайта една банка си провежда през форума цялата комуникация за промените след приватизацията, а друга спира достъпа до сайта.

Стартът на Investor.bg е публично обявен на пресконференция през февруари 2001 г. Успоредно с това стартира и фонд от около 100 000 лв., вложени в 10 компании на БФБ-София. Вложители са създателите на Investor.bg. Тогава още няма индекс на родния пазар, SOFIX не е създаден, а индексът на Investor.bg на база на фонда е индикатор за пазара.

В края на 2001 г. започва тенденцията на бърз растеж на икономиката в България, с около 4-5-6% годишно на БВП, рязко се увеличава потреблението на интернет, секторът на рекламата започва да се развива много бързо, като все повече бюджети се пренасочват към онлайн медиите. Докато последните се радват на растеж, спират да излизат хартиените издания в. Пари и в. Кеш.

Роля за растежа на Investor.bg играе и развитието на българския фондов пазар, на имотите и банковите услуги – важни теми за сайта и до днес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още