Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

10 факта за Джанет Йелън - жената, която вероятно ще оглави Федералния резерв

Йелън е омъжена за Нобеловия лауреат за икономика Джордж Акерлоф, а е учила в Йейл заедно с друг нобелист - Джеймс Тобин

10 факта за Джанет Йелън - жената, която вероятно ще оглави Федералния резерв

Йелън е на път да се превърне в първата жена, която ще оглави Фед. Снимка: Fox8.com

С оглед на изтичащия през януари 2014 г. мандат на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке вниманието на всички пазарни участници и наблюдатели логично се обърна към заместник-председателя Джанет Йелън като възможен негов наследник. Последните сигнали от Белия дом потвърдиха едно подобно развитие – по информация на Bloomberg днес американският президент Барак Обама ще номинира Йелън за нов ръководител на централната банка.

В последните седмици сред останалите основни кандидати за поста бяха спрягани бившият финансов министър Тим Гайтнър, както и бившите заместник-председатели на Фед Доналд Кон и Роджър Фъргюсън. В списъка попадна дори и Уилям Дъдли, бивш главен икономист на Goldman Sachs.

Въпреки това името на Йелън най-често стоеше на повърхноста. По време на проведена неотдавна конференция, организирана от изследователската компания International Strategy & Investment (ISI), около две трети от присъстващите посочиха именно настоящия заместник-председател на Фед за най-възможен следващ ръководител на институцията. По-малко от една пета заложиха на Бернанке, а останалите анкетирани поделиха мненията си между множество други кандидати.

Очаквайки номинацията на Обама, за всеки наблюдаващ с интерес развитието на ситуацията би следвало да представлява интерес кой се крие зад името Джанет Йелън. Ето 10 от най-интересните факти за настоящия заместник-председател на Фед:

1. Ако бъде номинирана и избрана, тя ще стане първата жена, заемаща председателския пост в основания през 1913 г. Федерален резерв на САЩ.

2. Тя е определяна като “гълъб“ на монетарната политика – експерт, който поставя постигането на заетост чрез ниски лихвени проценти пред притесненията за инфлацията.

3. Тя е ветеран във Фед, като първият ѝ престой в институцията датира от далечната 1977 г. Тя бе член на Борда на директорите на Фед през 1990-те, а също така бе и президент на звеното на централната банка в Сан Франциско – сигнал, че притежава опит както на централно, така и на регионално ниво.

4. Тя предвиди глобалната финансова криза. През 2007 г. тя сравни проблемите на жилищния пазар в САЩ с 600-паундова (около 272 кг) горила, натикана в ъгъла на заседателната зала на Фед.

5. Тя вярва, че повишаването на лихвените проценти е "глупав инструмент " за предотвратяване на образуването на балони, когато икономиката е слаба. Тя би предпочела да разчита на "надзор и регулации като основна линия на защита", както посочи самата тя в изнесена на 16 април реч.

6. Тя е почетен икономист от Калифорнийския университет в Бъркли, като има изготвени трудове на теми като причините за безработицата, неравенството в доходите, същността на либерализацията на търговията, икономиката на Източна Германия и други.

7. Омъжена е за Джордж Акерлоф, който спечели Нобелова награда за икономика през 2001 г.

8. Лекционните бележки от курса, който е завършила заедно с икономиста в Йейлския университет Джеймс Тобин (също носител на Нобелова награда за икономика) са толкова ясни, че поколения студенти се позовават на тях при подготовката си за изпити.

9. Тя е от Бруклин. Завършила е гимназията Форт Хамилтън в Бей Ридж – същото училище, от което е излязла и баскетболната легенда Бърнард Кинг.

10. Тя председателства подкомитет към Фед, който препоръчва по-голяма прозрачност. Това доведе до приемане на подробен план за публичните обстоятелства, при които централната банка ще започне да свива мащабните си парични стимули.

гледано: 4180   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков
Още по темата: САЩ Федерален резерв на САЩ Bulgaria ON AIR Bloomberg Videо Джанет Йелън

Последни новини

МОН няма да затваря училища, остава в режим на превключване
Пандемията нанася финансов удар на имотите на британската кралица
На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации
Лукашенко: Затворихме границите с Полша и Литва
Apple навлиза все повече на индийския пазар
Ще се превърнат ли частните съдебни изпълнители в търговци
Сигналът за спазване на съкращенията в ОПЕК+ дава тласък на петролните цени*
Заразените с COVID-19 у нас пак са повече от излекуваните за денонощие
Планът на Bytedance за щатската TikTok включва и IPO

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
6
 
2
iivanoff до: ivopashov
преди 6 години
Еми лично се "притеснявам", че ако преди края на "мандата" си, "дамата" разбере поне 5% от това дето маймуните си "мислят" че отсега знае, то има голяма вероятност,да бъде хваната в хотел, да изнасилва поколо... което после да се окаже служител на фебъре...
0
 
4
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
През 2007 г. тя сравни проблемите на жилищния пазар в САЩ с 600-паундова (около 1 320 кг) горила, натикана в ъгъла на заседателната зала на Фед.

600 паунда са около 272 кг.

Още от САЩ
Подновеното напрежение върху технологичните акции оцвети Wall Street в чевено