IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 млрд. долара в брой – сметката на Berkshire прелива

Инвеститорът легенда Уорън Бъфет очевидно изпитва затруднения да намери подходящи цели за придобивания

15:27 | 09.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
100 млрд. долара в брой – сметката на Berkshire прелива

Финансовите данни, които представи в края на миналата седмица инвеститорът Уорън Бъфет за своето инвестиционно дружество Berkshire Hathaway, не бяха кой знае колко впечатляващи. Печалбата на компанията се понижава през второто тримесечие на 2017 г. с 15 на сто на годишна база до 4,3 млрд. долара. Оперативната печалба спада с 11 на сто до 4,1 млрд. долара. Още през миналото тримесечие печалбата спадна значително.

Един проблем на Бъфет във връзка с публикуването на данните остана встрани от широката публика. Шампионът на инвестициите очевидно изпитва затруднения да намери подходящи инвестиционни цели, не на последно място и заради повишаващите се постоянно цени на акциите на Wall Street.

Както става ясно от публикацията на данните на Berkshire Hathaway, това води до факта, че стойността на парите в брой на компанията достига рекордно висока стойност. Едва ли ще отнеме много време, преди Berkshire Hathaway да разполага с над 100 млрд. долара в кеш.

В края на второто тримесечие паричната наличност на инвестиционния конгломерат възлиза на 99,7 млрд. долара. За сравнение – година по-рано Berkshire разполагаше със 70 млрд. долара. А 12 месеца по-рано парите в брой са нараснали само с 5 млрд. долара, става ясно от анализ на Bloomberg.

Уорън Бъфет съзнава проблема. Още по време на събранието на акционерите на компанията през май той заяви, че от известно време насам не може да придобие нито една компания и не би трябвало да държи толкова висока сума за продължителен период от време, особено ако тя не носи почти никакви приходи.

„Въпросът е – може ли да я вложим в нещо“, казва Бъфет. „Бих казал, че да имаш такива пари е добре, но е още по-добре, да можеш да ги вложиш в нещо“.

В действителност сегашната борсова среда не е идеална за инвестиционни дейности. По принцип инвеститорът търси такива цели за придобиване, които се търгуват на борсата с големи отстъпки. На фона на растящите индекси и цени на акции на Wall Street и Dow Jones, който затваря сесиите с нови и нови рекорди, за Бъфет очевидно е трудно да намери подобни подценени компании.  

В последно време Бъфет привлече медийното внимание, когато в началото на годината увеличи дела си от акции в Apple. През юни последваха нови по-малки сделки с акции -  Berkshire придоби дял в американска имотна компания и в канадска компания за ипотеки.

Освен това в момента Бъфет се опитва да придобие Energy Future Holding, към който принадлежи и най-големият оператор на електрически мрежи в Тексас Oncor. Сделката би се оценила на 9 млрд. долара и би облекчила огромния паричен фонд на Berkshire. Но трансакцията не е сигурна, защото Бъфет среща съпротива от страна на хедж фонд мениджъра Пол Сингер. 

Някои борсови анализатори обаче не виждат никакъв сериозен проблем в инвестиционните затруднения на Бъфет. „Няма причина за паника“, цитира Bloomberg например Джим Шанхан, анализатор от американската фирма Edward Jones. По думите му през следващите години Berkshire „ще осъществи наистина интересни инвестиции“.

Борсата реагира негативно на отчета на Berkshire: в понеделник акциите закриха сесията с 1 на сто надолу. 

Но загубата на стойност на акциите е точно това, което чакат Бъфет и инвестиционните му експерти от Berkshire Hathaway. Ако американската борса започне корекция или се стигне до негативен тренд, това би било подходящото време за Berkshire.

В миналото Бъфет винаги използваше възможността да действа, когато редица компании са попадали в затруднено положение, цитира Bloomberg инвестиционен мениджър, пожелал анонимност. „Ако това се случи отново, с многото пари в брой, с които сега разполага, Бъфет ще е в идеална позиция“, казва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Да започнат да създават нещо, стига са придобивали. Но пък винаги може да инвестира в Мъск :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още