IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,1 трлн. долара капитализация е изтрита след ескалацията на търговския конфликт

Според икономистите на Goldman Sachs, ако търговската война продължи, въздействието върху растежа в САЩ може да достигне 0,4 процентни пункта

08:35 | 15.05.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите се сринаха в понеделник заради опасенията, че търговската война ще продължи по-дълго и ще ескалира още повече, оказвайки негативен ефект върху световната икономика и смекчавайки ръста на корпоративните печалби, пише в свой анализ CNBC.

Компаниите, включени в широкия показател S&P 500, до момента са загубили 1,1 трлн. долара от пазарната си капитализация, откакто президентът Доналд Тръмп изненада пазарите с туитовете си от 5 май, с които обяви намерението си да повиши митата върху китайски стоки.

Когато в понеделник Пекин отвърна на удара на САЩ и повиши митата, Dow и S&P 500 изтриха по над 2% от стойността си в най-лошия си ден от 3 януари тази година. Инвеститорите пък се насочиха към облигациите и други активи, които са по-сигурни убежища като златото.

Пазарните стратези смятат, че за пазарите на акции предстоят още загуби, защото Доналд Тръмп не само изпълни заканата си да въведе по-високи мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, но дори смята да продължи с нови мита, засягащи целия внос на Китай или стоки на обща стойност от над 500 млрд. долара.

В понеделник Китай пренебрегна предупреждението на американския президент Доналд Тръмп и реши да наложи по-високи мита за редица стоки внос от САЩ, включително за замразени зеленчуци и втеченен природен газ. Митата скачат до 25% за над 5 хил. продукта.

„Според нас ситуацията ще ескалира в продължение на най-малко няколко седмици, ако не и месеци и докато двете страни не се върнат на масата на преговорите и не сключат сделка, вероятно ще се наложи пазарите да изтърпят още болка. Единственият въпрос е от каква корекция се нуждаем – 5%, 10% или дори по-голяма“, коментира Итън Харис от  Bank of America Merrill Lynch.

Най-големи в понеделник бяха разпродажбите при технологичните компании и други сектори, чувствителни към търговията между САЩ и Китай.

Заедно с разпродажбите на акции инвеститорите се насочиха към значително по-ниско рисковите облигации, като доходността по десетгодишните книжа се понижи до 2,39%. В същото време пазарите оценяват една възможност за намаление на лихвите от страна на Фед до края на годината и евентуално още една през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Blueberry
преди 4 години
Абе ако е взел от някой едни пари да залага на борсата, изтрило се нещо, ама дълга си седи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Kikaha2
преди 4 години
откъдето дошло- там отишло ..... трилиони се правят и губят с натискане на един бутон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Не купуват достатъчно акции , затова става така . Може още , нищо че кеша привършва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
1,1 трлн. долара капитализация е изтрита след ескалацията на търговския конфликт Демек, някой се е взел на сериозно и се е надценил с:1 100 000 000 000 $
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още