Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

37 хил. долара е средната годишна заплата на служител от ФБР

Федералната държавна служба на САЩ е най-големият работодател в щатите, с над 2 млн. служители, с около 500 хил. повече от броя на работниците на Walmart

37 хил. долара е средната годишна заплата на служител от ФБР

Снимка: Ройтерс

Около 800 хил. федерални служители влизат в петата седмица на частичната правителствена парализа, като много от тях се борят да „свържат двата края“ като започват допълнителна работа като шофьори към услугите Lyft и Uber или залагат годежните си пръстени, съобщава Quartz. 

Още по темата

Подобен е и случаят със служителите на Федералното бюро за разследване (ФБР), където средната годишна работна заплата е 37,118 долара.

Около една трета от персонала на ФБР всъщност са агенти, докато останалите служители са помощен персонал.

Както много други федерални агенции, така и тази е засегната от временната парализа на правителството и работят без заплащане.

Служителите на ФБР, подобно на много други държавни такива, са принудени да създадат хранителни банки, за да си помагат взаимно, докато американският президент Доналд Тръмп не успее да се споразумее за бюджета и така желаната от него стена по мексиканската граница.

„Разглезените федерални служители не заслужаван съжалението на хората“, гласи една статия на Investors Business Daily, консервативен вестник, който отразява събитията на фондовите борси.

„След като Тръмп успее да получи финансиране за стената по границата с Мексико, той трябва да се насочи към Администрацията за сигурност на транспорта (TSA)”, се посочва в друга публикация.

Много федерални работници, особено висококвалифицираните, получават значително по-малки заплати от своите колеги от частния сектор.

Консервативните мозъчни тръстове твърдят, че когато се вземат под внимание ползите, сигурността на работното място и броят на отработените часове, федералните служители са по-добре компенсирани от останалите.

Но тези компенсации не могат да им плащат сметките в момента.

Федералната държавна служба на САЩ е най-големият работодател в щатите, с над 2 млн. служители, с около 500 хил. повече от работниците на световния лидер в търговията на дребно Walmart.

Също така тя е и един от най-добрите щатски работодатели на хора без висше образование.

Около 40% от федералната работна сила е засегната от временната парализа, оставяйки редица министерства, като това на търговията, жилищното и градското развитие и вътрешната сигурност, без бюджет.

Някои от техните служители са излезли в принудителен отпуск, докато други работят без заплащане.

Федералната скала за заплащане, известна като Общ график, се състои от 15 нива, от GS-1 до GS-15.

Според Бюрото за управление на персонала, отдел „Човешки ресурси“ на федералното правителство, „лица с диплома за средно образование и без допълнителен опит обикновено се класират за длъжности със заплащане GS-2; тези с бакалавърска степен са поставяни на длъжности GS-5, а магистрите – на GS-9”.

Федерален работник на ниво GS-2 заработва между 21,121 и 26,585 хил. долара годишно, или малко над 10,12/12,74 долара на час, което е близо до минималната заплата в много от щатите.

Служител на ниво GS-5 получава за годината средно между 28,945 и 37,630 хил. долара, като тези от ниво GS-9 взимат от 43,857 хил. долара до 57,015 хил. долара.

Разбира се, тези стойности могат да бъдат много по високи, в зависимост от опита на служителя и министерството, за което работи.

Комисията по ценните книжа и борсите е начело в списъка по ниво на заплащане от всички федерални агенции, отчасти заради високите заплати, които получават служителите от банките на Wall Street.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 3 месеца
Чудя се ,какви изводи да си направи човек за САЩ от факта,че ФБР е най-големият им работодател.... ?!

Още от САЩ
Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ започва мониторинг на пазарните такси